Demà, 28 de maig, és el Dia Nacional de la Nutrició, i la FESNAD (Federació Espanyola de Societats de Nutrició i Alimentació) ho celebra anualment sota un lema. Aquest any és: “Pesca salut”.
El Mercat de la Sagrada Família, com a espai de referència del producte fresc i de proximitat del barri, ha col·locat avui, 27 de maig, un plafó davant de les peixateries amb informació sobre petits canvis que podem fer en el dia a dia per mantenir una dieta saludable. D’11 a 13h, la nutricionista Eva Rodríguez, del CAP de Sagrada Família, i la Sonia Tortajada, infermera de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, han estat atenent els dubtes i consultes dels visitants del mercat.
Amb l’Eva i la Sonia hem parlat una mica de tot: peixos, llegums, verdures i hortalisses, carn, fruits secs, aliments integrals… També de la importància de menjar productes de temporada: són més frescos i conserven millor les aromes i els gustos, a més de ser més econòmics. Contribueixen al desenvolupament econòmic i social del territori i tenen menys impacte ambiental.
Pel que fa al peix, ens recomanen menjar peix unes tres vegades a la setmana, variant el peix blanc i el blau i el marisc. Ara mateix, és temporada de peixos blaus com la sardina o el seitó. Aquests peixos blaus petits aporten proteïnes i omega 3, un tipus de greix que ajuda a enfortir les neurones, entre altres beneficis.
Parlant de fruits secs, la nutricionista assegura que un grapat de fruits secs naturals o torrats al dia és un bon piscolabis per quan tenim una mica de gana. Ho podem acompanyar de iogurt natural i fruita!
I, si us falten idees, per consumir verdures i hortalisses, l’Eva en tenia moltes: crues, al vapor, saltades, com a guarnició de carn o peix, en sucs, en liquats, en cremes… Tenim moltíssimes opcions! De fruites n’hauríem de menjar, com a mínim, tres peces al dia, i d’hortalisses, dues.
Els llegums són molt econòmics i nutritius i poden substituir la carn, el peix i els ous en alguns àpats. Ens recomanen consumir-ne tres o quatre vegades a la setmana. A la nit, si les trobem més difícils de digerir, podem menjar-ne en forma de cremes o hummus.
Pel que fa a la carn, els experts recomanen menjar-ne de vermella com a màxim dues vegades a la setmana, mentre que de blanca (com la de pollastre o conill) en podem menjar tres o quatre cops per setmana. Una manera deliciosa de consumir pollastre, per exemple, és al forn amb un bon sofregit!
Amb l’Eva i la Sonia també hem abordat el tema de les varietats integrals del pa, la pasta, l’arròs… Ens expliquen que, sense refinar, són més nutritives i contenen més fibra, que, entre moltes altres coses, ajuda a anar de ventre.
A tots aquests consells per a una alimentació saludable els hi hem de sumar almenys 30 minuts d’activitat física moderada, com a mínim cinc dies a la setmana, a més d’evitar els aliments ultraprocessats, disminuir el consum de productes ensucrats i reduir la sal que afegim als nostres plats.
Afegeix un comentari