T’entren tots els mals quan penses en entrar a la cuina més de 20 minuts? Bé, potser sí que no tens ànima de xef d’estella Michelin, però això tampoc vol dir que no te’n puguis sortir dignament i a més, aconseguir menjar sa amb ingredients de mercat. Tot és qüestió d’organització.
El primer pas que t’ajudarà a menjar bé sense dedicar llargues hores a la cuina és la planificació a l’hora de comprar i preparar els àpats. Si saps què cuinaràs cada dia podràs fer la compra amb més seny i organitzar-te millor entre fogons.
És important que si no tens gaire temps per fer la compra, planifiquis bé què necessites del mercat i que quan hi vagis compris pensant en uns 10 o 15 dies. Així estalviaràs quedar-te sense res a la nevera o al congelador i et permetrà fer menús per més d’una setmana.
Per exemple, pots demanar al teu peixater que et prepari les peces ja netes i les talli per poder-les cuinar directament: a la planxa o al forn. I el mateix a la carnisseria; demana que et preparin l’aviram o la carn llestos pel seu consum. A casa, pots organitzar els paquets individuals, per 2, 3 o per les persones que calgui!
Congelar els aliments és la manera com t’asseguraràs que durin més i que mantinguin les seves propietats. Si compres amb una previsió de menús setmanals, només hauràs de pensar què treure cada dia per cuinar-ho al vespre o al dia següent.
A més, quan entris a la cuina, que no t’entri el pànic. Prepara tots els ingredients necessaris sobre el taulell de manera que estalviïs temps per cuinar. Si ho tens tot controlat visualment serà molt fàcil posar-te mans a la massa (o al forn o a l’olla...). També és indispensable que sàpigues quan de temps trigaràs a cuinar els ingredients. Comença per tallar i netejar els que més triguen primer (en el cas dels vegetals poden ser les pastanagues, posa en remull els llegums, l’api...) i seguir amb els de cocció més ràpida depenent de com els vulguis cuinar. Un consell: el forn pot ser el teu gran aliat i a banda de ser una manera neta de cuinar, estalvia temps, pots posar diversos ingredients dins la mateixa safata o en diferents nivells (verdures i pollastre o carn) i a més et permet una cuina molt saludable.
Si tampoc vols estar esclavitzat a la cuina cada dia, el millor és cuinar de més pensant en varis dies. Això és molt útil sobretot per les verdures i llegums, però també s’aplica a la pasta, l’arròs, la quinoa i als plats amb sofregits i samfaines. Són aliments que pots guardar a la nevera o bé, congelar-los per poder menjar en els dies posteriors.
Esperem que gaudeixis de comprar els ingredients frescos i de temporada al mercat per passar una bona estona a la cuina optimitzant recursos per tenir una bona alimentació. En gastronomia, una bona gestió i una mica de temps són suficients!
Afegeix un comentari