El primer divendres de juny se celebra el Dia Mundial del Dònut. Gairebé tots hem tastat alguna vegada aquesta delícia, i són més de 30 milions els dònuts que es produeixen cada any a tot el món. Per celebrar-ho, avui coneixerem algunes característiques d'aquest dolç tan reconegut pel seu forat al mig.
Aquesta tradició data de la Primera Guerra Mundial, quan als Estats Units una sèrie de voluntàries van repartir dònuts als soldats ferits.
És un dolç que tot i que el coneixem per dònut, són moltes les variacions de noms amb què el podem trobar: rosquilla, rosqueta, rosca, picaró, berlina o berlín. A més de noms, també són moltes les infinitats de combinacions, des de toppings, glacejats, ingredients, colors... així que n'hi ha per tots els gustos i estils.
Però... el dònut no sempre ha tingut el seu emblemàtic forat! El dònut original tenia problemes de cocció en el centre del brioix, el qual sempre es quedava cru. Fins que el 1874, un mariner va tenir la idea de col·locar una tapa d'un pot de pebre en el centre.
Si et ve de gust un bon dònut, als forns dels mercats de Barcelona en descobriràs de diferents classes! A la Torna de la Boqueria, podem trobar les seves famoses berlines de sucre. La Carme i l'Encarna ens expliquen que la berlina és més suau, més esponjosa i més dolça, en canvi, el dònut és més tupit. Són molts els clients que passen a buscar la seva berlina diàriament!
Com podem fer dònuts casolans, esponjosos i sense motlle?
Ingredients:
-500 gr de farina de força
-25 grams de llevat fresc de fleca (o 10 gr de llevat sec de fleca)
-150 ml de llet
-100 ml d'aigua temperada
-50 gr de mantega
-75 gr de sucre
-1 polsim de sal
-1 ou
-1 cullerada d'essència de vainilla
1. Dissol el llevat en un got amb aigua temperada i llet. Simplement, barreja fins que es dissolgui, es tornarà una pasta densa.
2. En un bol barreja els ingredients. Primer afegeix els ingredients secs: la farina, el sucre i la sal. Després afegeix la mantega a temperatura ambient, l'ou i l'essència de vainilla.
3. Incorpora el llevat fermentat, afegeix la llet i barreja.
4. Pasta suaument fins a aconseguir una massa elàstica que no s’enganxi.
5. Forma una bola amb la massa sobre una superfície enfarinada. Posa-la en un bol i tapa-la amb film transparent. Deixa-la reposar en un lloc càlid fins que dupliqui la grandària. Després, estira la massa amb ajuda d'un corró donant-li un gruix d'uns 1,5 cm.
6. Per a donar-li la forma de dònut, talla cercles de massa amb l’ajuda d'un motlle cilíndric. El forat típic del dònut es pot fer amb un tap o la boca d'una ampolla.
7. Col·loca els cercles de massa en una safata, cobreix amb film transparent i deixa que s'inflin i dupliquin el seu volum.
Un cop tenim la massa fermentada podem cuinar-los de dues maneres:
Fregits: l'opció més comuna és fregir els dònuts. Per a fer-ho, pots utilitzar una fregidora (a temperatura de 175 °C) o fregir-los en un cassó profund amb abundant oli de gira-sol calent.
Al forn: l'altra opció, més lleugera i saludable, és fer els dònuts casolans al forn. Col·loca els dònuts llevats en una safata coberta amb paper de forn i introdueix-los al forn preescalfat a 180 °C durant uns 15 minuts.
Afegeix un comentari