Fer un dorayaki no és una cosa senzilla, però els nens i nenes que participen en el Casal de Cuina que es fa al mercat del Ninot durant els mesos de juliol i setembre s’atreveixen amb això i molt més. Avui faran per esmorzar aquesta mena de pancakes que farciran amb una barreja d’avellanes i cacau pur que endolciran amb dàtils. Els guia en aquesta aventura l’Anna de Polo, responsable de l’Aula Gastronòmica del Ninot (Cuinem al Ninot), que els ensenya que el sucre blanc que acostumen a utilitzar a casa seva es pot substituir per mel, xarop d’atzavara o sucre panela. Ja és això. La idea és que els infants descobreixin nous sabors, als que potser no estan acostumats, però que obren la porta a tot un món nou d’aromes i gustos.
Aquesta és la Setmana de la Cuina Saludable i els nens i nenes que participen en aquest casal estan tan embrancats preparant la massa dels dorayaki que amb prou feines aixequen el cap de la taula. Quan l’acabin la deixaran reposar i començaran a preparar les postres, que avui consistiran en una gelatina de fruita. Al cap i a la fi, la cuina, com ens diu l’Anna, és molt més que trobar el punt just de cocció de les coses. És aprendre a optimitzar el temps, és aplicar les matemàtiques per calcular les proporcions justes de cada ingredient, és saber concentrar-se, aprendre a treballar en equip i és, també, economia aplicada. “Avui, per exemple, la idea era que el dinar consistís en un peix fet en papillota, però els preus estan pels núvols, així que el que acabaran cuinant és un deliciós plat de pasta integral cuinada amb verdures saltades i pollastre”, explica l’Anna.
Ja fa cinc anys que funcionen aquests casals que neixen dels tallers gastronòmics que es fan, sobretot, els dissabtes i que es dirigeixen tant a nens com a adults. A partir d’aquí es van començar a fer activitats durant les vacances de Nadal, de Setmana Santa i a l’estiu.
Durant el mes de juliol, a la Setmana de la Cuina Saludable li seguiran els tallers ‘Volta al món’, on es cuinaran plats d’arreu del planeta i ‘Amassa’, on els participants aprendran a fer tota mena de pans, des de pites i focaccias fins a panets per a hamburgueses.
El casal tornarà al setembre, però els plans de l’Anna de Polo van molt més enllà. Després de l’estiu vol impulsar una activitat extraescolar de manera fixa un cop per setmana i pels dissabtes, li volta pel cap que els tallers de cuina dels dissabtes que es fan en català o castellà, es puguin fer també en anglès. Ja ho hem dit abans, la cuina és aprenentatge.
També vol ampliar l’oferta als adolescents, sobretot de cara a la tornada als instituts, quan molts han de portar la carmanyola per menjar. L’Anna s’ha proposat que els joves sàpiguen preparar els bàsics, que es puguin fer una truita, que es preparin una verdura o una pasta que els quedi al punt. Es tracta de donar-los independència i, també, de treure una mica de feina als pares.
I tornem a la cuina amb els petits xefs. Quan les gelatines de fruita estiguin a la nevera agafant la consistència justa i un cop menjats els dorayakis, els nens sortiran a fer una passejada pel Ninot, xerraran amb els paradistes i veuran coses que només es poden trobar als mercats, com galernes gegants senceres, caps de peixos espasa o matèries primeres que ni tan sols sabien que existien, com per exemple els menuts, que al principi els sorprenen i veuen amb un cert rebuig, però que acaben per tastar i, el que és més important, per gaudir.
Aquest és el gran repte que s’ha marcat l’Anna, que des de ben joves mirin el menjar amb altres ulls, que prenguin consciència de tot el que hi ha al darrere d’un plat, que tinguin una ment oberta que els permeti gaudir de tota mena de sabors. I té èxit. Els nens reconeixen que aquí han tastat coses que a casa mai no haurien menjat, perquè veuen que els companys en mengen i, sobretot, perquè ho han fet ells mateixos.
Afegeix un comentari