Aquest any el Tradicionàrius apropa la música tradicional folk en diferents escenaris de Catalunya. Enguany celebra el 30è aniversari i entre les actuacions, se n’han fet dins els mercats de Barcelona.
Fins al juny alguns mercats s’omplen de música tradicional per donar a conèixer aquest estil de música que parla de tradicions amb lletres directes i molt de ritme.
El passat mes de febrer el grup mataroní La Coixinera va actuar al Mercat de la Llibertat en plena celebració del carnaval. El repte més gran va ser haver-se de disfressar de la mateixa temàtica que havia escollit el mercat: el circ i tocar i cantar com si res...
Fotografia cedida pel Mercat de la Llibertat
La Coixinera està d’aniversari, han bufat les 15 espelmes, i hem parlat amb un dels seus músics, en Jaume Punsola, qui ens explica amb més detall com va ser l’experiència de tocar entre parades dins el Mercat de la Llibertat de Gràcia.
“Un dia vam fer una visita al Centre Artesà Tradicionàrius per presentar el nostre darrer treball del moment, el ‘Sons de Festa’ que és un recull de melodies i sons que acompanyen les figures i el bestiari típic de Les Santes, la Festa Major de Mataró. I ens van proposar presentar aquest repertori d’una manera menys formal i distesa, lluny d’un escenari. I que tot això passaria dins un mercat per Carnaval...”
Fotografia cedida pel Mercat de la Llibertat
Així és com en Jaume ens diu que van entrar en contacte amb el Mercat de la Llibertat, un espai en ple barri de Gràcia ple de vida i amb molta oferta cultural, a banda de la gastronòmica. Però aquella no seria una actuació com qualsevol altra, i tot i que en 15 anys han trepitjat molts escenaris, aquí “el repte més gran va ser trobar una disfressa sobre la temàtica del circ i que ens fos còmode per poder tocar i moure’ns per tot el mercat”.
El Tradicionàrius i concretament el ‘Folk als Mercats’ proposava un repte, tal com ens relata en Jaume: “Havíem de fer una actuació itinerant. Nosaltres sempre ens hem mogut per escenaris i poques vegades hem actuat en ‘cercavila’, però ens venia molt de gust adaptar-nos a aquest format, perquè ens va semblar l’ideal per arribar a tots els racons possibles del mercat i cercar la complicitat de clients i de totes i cada una de les parades”.
El resultat sembla que va ser molt satisfactori perquè La Coixinera va quedar encantada no només amb la transformació del mercat en circ, sinó amb l’acollida i la participació de botiguers i artistes i actes relacionats.
“Els mercats aporten un públic i espais diferents als habituals que permeten arribar i copsar l’atenció de l’espectador a través de la sorpresa i la curiositat”. Aquesta podria ser ben bé l’explicació del perquè actes com aquests esdevenen un espectacle vivencial i molt proper. “Els músics i el públic estan a un mateix nivell, interactuant en el dia a dia de les persones en un mercat, on no s’esperen trobar un grup de músics mentre passegen i compren a les diferents parades. Aquest fet i el de conèixer i cantar algunes de les cançons del repertori, fan que els espectadors accidentals esdevinguin part activa i es reafirmi la importància de la música tradicional.”
Gràcia, Mercat de la Llibertat, Folk, Carnaval... totes les paraules així en llista, no semblen tenir sentit. Però de sobte, veient les fotografies i escoltant la música de La Coixinera, tot encaixa. El mercat és tradició, la seva música també i les celebracions populars com el carnaval són l’expressió més propera que trobem de la nostra cultura.
Fotografia cedida pel Mercat de la Llibertat
Ens acomiadem d’en Jaume Punsola parlant del seu últim disc, aquest que serveix per celebrar el 15è aniversari del grup: “És un recull dels sons i les músiques de la festa major de la nostra ciutat, Mataró. Es tracta d’un doble cd amb dues visions d’aquestes melodies. Al primer hi podem trobar els balls propis de les figures i la resta de sons que defineixen la nostra festa enregistrats per més de 25 músics que en algun moment de la seva vida han tingut relació amb les colles institucionals. Al segon disc hi podem escoltar la versió que La Coixinera, impulsora del projecte, hem fet d’algunes d’aquestes melodies”.
I com no volem deixar-vos només amb les paraules, aquí podeu escoltar un tast del seu nou CD i aquí mirar el videoclip de "Mar i Muntanya" que van enregistrar el 2013 dins el Cd titulat ‘Transformacions’.
Si vols seguir el ritme del folk als mercats, no et perdis la programació.
Afegeix un comentari