Només queden dos dies pel Dia de Reis, i com cada 6 de gener, toca menjar tortell! Avui ens endinsem en el Forn de Sant Tirs del Mercat de l’Abaceria per conèixer les seves especialitats per aquesta diada.
En Salvador del Cerro, el responsable del forn, que va aterrar al mercat fa 10 anys, ens explica que tenen tant el clàssic de massapà com els farcits de nata, crema o trufa. “El més popular entre la clientela és el de massapà, que consisteix en farina, ous, sucre, mantega i sal. A sobre del tortell, no hi poden faltar les fruites confitades -meló, cirera i taronja- i també una mica de sucre amb merengue”. En el cas dels tortells farcits, obren la massa de brioix i hi afegeixen la nata, la crema o la trufa a l’interior.
Com és característic, el tortell conté dues sorpreses amagades: una fava i una figureta d’un Rei Mag. En Salvador ens diu que ells en posen una a cada punta. Segons la tradició, qui troba la figureta del Rei és coronat amb la corona de cartó que inclou el tortell, mentre que qui troba la fava és qui ha de pagar el tortell l’any vinent.
El tortell té el seu origen al segle II aC: a l’època de l’imperi Romà, el tortell el situem a les saturnals, un període festiu a mitjans del mes de desembre en què els esclaus podien gaudir d’una setmana de manera ociosa. En honor a Saturn, el déu de l’agricultura i les collites, es preparava amb mel, fruits secs, dàtils o figures. Al segle III dC, amb l’arribada del cristianisme, es va introduir la fava com a símbol de fertilitat en la collita. En aquell moment, es creia que qui trobés aquest llegum rebria prosperitat durant tot l’any. No va ser fins al segle XVIII que es va associar a un rei. El primer i l’únic a qui es va associar el tortell va ser a Lluís XV, de la reialesa francesa, que el va popularitzar entre les famílies nobles, que volien trobar una moneda d’or al seu interior. Al segle XIX es va substituir la moneda d’or per una figureta d’un rei i es va tornar a introduir la fava però amb un valor més negatiu.
Estem segurs que en aquest punt ja se us ha fet la boca aigua… Si és així, no dubteu a visitar en Salvador al Forn de Sant Tirs del Mercat de l’Abaceria per poder gaudir en família d’un tortell deliciós. El podreu comprar sense necessitat d’encarregar-lo!
A més, per aquestes festes de Nadal, en Salvador ens explica que també ofereixen canapès, coques de recapte i pizzes per encàrrec. Sembla que ja teniu els entrants i les postres solucionades per al Dia de Reis! I, si pel dia 6 no hi sou a temps, també podreu gaudir dels seus tortells per Sant Antoni.
En altres mercats de Barcelona, com el de la Concepció, també s’hi poden trobar tortells de Reis el dia 5. El Forn Pastisseria L’Eixample d’aquest mercat ofereix tortells de massapà i de nata per a la seva clientela.
Afegeix un comentari