En el darrer dia de la Fira Mercat de Mercats, celebrada el passat mes d’octubre a la plaça de les Glòries, en Bosco Fonts, director del Patronat del Banc dels Aliments, ens va parlar de la tasca que duen a terme des de la Fundació per lluitar contra el malbaratament alimentari i la probresa alimentària.
La Fundació Banc dels Aliments és una fundació privada, independent, apolítica, aconfessional i sense ànim de lucre. Es va fundar l’any 1987 i es basa en dos eixos principals: la sostenibilitat i al solidaritat. Un dels seus objectius és que les persones que es troben en situació de vulnerabilitat puguin mantenir una alimentació sana, nutritiva, completa i sostenible.
L’entitat treballa dia a dia per contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment als següents:
1: fi de la pobresa.
2: gana zero.
10: reducció de les desigualtats.
12: producció consum responsables.
14: vida submarina.
17: aliances per aconseguir els objectius.
En l’actualitat, estem llançant un terç de tots els aliments que es produeixen al món, mentre que, a la vegada, hi ha molta gent que es troba en situació de vulnerabilitat i que els necesssita.
En Bosco Fonts ens va il·lustrar la tasca de l’entitat en tres dades de l’any 2021 pertanyents a la província de Barcelona:
- Van repartir 23 milions de quilos d’aliments entre 145.000 persones.
- Van col·laborar amb 330 entitats per distribuir aquests aliments.
- Van cobrir un 25,2% de les necessitats alimentàries.
D’aquesta manera, lluiten també contra el canvi climàtic, ja que els aliments que ells distribueixen són tones de CO2 que no s’han gastat.
Per exemple, si llancem un quilo de plàtans, estem llançant el sòl treballat, l’aigua utilitzada, els recursos de distribució i transformació del producte i l’energia emprada. Per això, és molt important no malbaratar aliments, sobretot quan hi ha tantes persones que els necessiten.
Algunes de les accions que impulsa el Banc dels Aliments per evitar aquest malbaratament són:
- La transformació de la fruita sobrant en brics de sucs.
- La distribució de la fruita i verdura sobrant dels camps a les persones que la necessiten.
- La recuperació i l’aprofitament d’aliments procedents de la indústria alimentària.
- La recuperació de minves als supermercats i mercats.
- La selecció de producte fresc de Mercabarna.
- La recollida d’aliments cuinats però no servits de la restauració o de les fires.
El Gran Recapte, que tindrà lloc aquest any els dies 25 i 26 de novembre als diferents supermercats i mercats de Catalunya, és la campanya estrella del Banc dels Aliments. Hi participen 1 de 4 catalans i aquest any es podrà donar tant diners com productes.
Afegeix un comentari