Cafè Científic CRG “Nutrició: cuida el teu cos... i el teu cervell!”
La relació entre dieta i pes és ben coneguda. Si no segueixes una alimentació equilibrada, probablement pateixis sobrepès i la teva salut no serà l’òptima. Però això també pot afectar al teu cervell. Com?
Per respondre a aquesta qüestió, el CRG, en col·laboració amb l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona, va organitzar el cafè científic "Nutrició: cuida el teu cos... i el teu cervell!” al Mercat de Les Corts el 18 de maig, coincidint amb la Setmana Internacional dels Mercats – pots veure el cafè complet als nostres Canals de YouTube, Facebook i Twitter.
En aquest diàleg entre el públic i científics van participar Ilario De Toma, del CRG; Rosa Casas, de l’IDIBAPS; i Mònica López, de l'Erasmus Medical Center, Rotterdam.
La principal conclusió va ser l’important efecte de la dieta en el nostre organisme: som el que mengem. La dieta afecta el nostre metabolisme, però també el nostre cervell, i pot arribar a desenvolupar comportaments addictius. Aquest fet encara no s'ha demostrat en humans, però sí en ratolins, com va explicar Ilario. En la seva recerca va veure que, si un grup de ratolins s'acostumava a menjar xocolata, després no volien el seu menjar habitual, sinó que preferien esperar que els subministressin la seva dosi de xocolata.
Però hi ha altres maneres en què l'alimentació modifica el cervell: la dieta pot afectar el desenvolupament d'algunes capacitats cognitives i afavorir l'aparició de certes malalties, com mostren els estudis de Mònica. Un exemple n’és la necessitat de mantenir un equilibri entre la ingesta d'àcids grassos omega 3 i 6, ja que un desequilibri en la seva proporció pot ajudar el desenvolupament de la depressió. Una manera d'aconseguir-ho és augmentar el consum de peix blau -sardines, salmó, truita, tonyina entre d'altres- i moderar el de carns vermelles.
De com aconseguir aquesta dieta equilibrada en va parlar Rosa, experta en la relació entre salut i dieta mediterrània. El peix cal consumir-lo 2 ó 3 vegades per setmana; la carn vermella 2 ó 3 vegades al mes; i, sobretot, consumir molta verdura i vegetals. Rosa va ser l'encarregada de desmuntar diverses falses creences, com ara l’augment del colesterol amb la ingesta d’ous -se’n pot menjar un al dia tranquil·lament-, l’efectivitat dels suplements alimentaris o l’existència de superaliments que curen malalties. La dieta t’ajuda a mantenir-te sa, però no cura cap malaltia. També es va veure involucrada en la polèmica sobre els efectes d’un consum moderat del vi. La conclusió va ser que el vi mai és saludable i que els seus efectes depenen moltíssim del metabolisme de cada persona i de la quantitat ingerida. Alhora, però, és un element de la dieta mediterrània.
Per tant, una de les claus per mantenir una bona salut física i mental és seguir una dieta sana i equilibrada. Val a dir, però, que certs desajustos que puguem tenir en la nostra alimentació no es poden corregir únicament des d'un enfocament nutricionista, ja que els psicòlegs i psiquiatres també hi tenen molt a dir.
Afegeix un comentari