Quins nous racons has descobert aquest estiu? Ets dels que viatgen lluny o prefereixes descobrir els secrets de la teva terra? De vegades no cal anar molt lluny per trobar un lloc singular i autèntic.
Per això, aprofitant que avui és el Dia del Turisme, volem parlar-te d’una de les destinacions que et poden oferir una experiència més transformadora i que tens al costat de casa: els mercats de Barcelona.
I és que els mercats són història viva, que expliquen la Barcelona de cada temps i són un punt de referència bàsic per entendre l’evolució i transformació de la ciutat. En aquest sentit, mercats com el de la Barceloneta són petites joies d’arquitectura, d’història i gastronomia.
Des del seu origen, el mercat de la Barceloneta s’ha vist clarament influenciat pel caràcter pesquer del barri que el va acollir. Cal destacar la llarga tradició del mercat en un barri que va néixer al segle XVIII, amb l'arribada dels veïns del barri de la Ribera als quals van ser expulsats de les seves cases per construir el recinte de la Ciutadella. Aquest èxode forçós va fer que en el nou barri sorgís un mercat a l'aire lliure en el qual poder donar sortida als productes que arribaven de la mar. Aquesta influència marinera s'acabaria traslladant al nou mercat, ja cobert, que es va inaugurar el 1884 per substituir l'anterior. Estem, per tant, davant d'un dels mercats centenaris que atresora la ciutat.
Durant la Guerra Civil Espanyola va ser objectiu de diversos bombardejos. Un d’ells va acabar destruint tota la coberta del mercat, la qual va ser reconstruïda a la finalització del conflicte, l’any 1939. Ja el 2005, el recinte va ser remodelat per Josep Miàs, mà dreta d’Enric Miralles -autor, juntament amb Benedetta Tagliabue, del Mercat de Santa Caterina-, amb la finalitat d’adaptar-lo a les necessitats del segle XXI.
En l'actualitat el mercat conserva l'estructura metàl·lica de ferro forjat, original de l'època, que va ser restaurada i a la qual es van incorporar elements moderns i funcionals. Un altre fet diferencial d'aquest mercat és que va ser el primer de la ciutat a instal·lar plaques solars fotovoltaiques amb les quals es generen uns 30 KW/h, el que suposa el 40% de l'electricitat que es consumeix a tot el mercat.
Afegeix un comentari