Fa unes setmanes vaig fer una visita molt interessant a l’exposició “Miralda Madeinusa” d'Antoni Miralda, que fins el passat 9 d’abril estava al MACBA i recollia els projectes realitzats per l’artista als Estats Units. No sóc una persona entesa en art i moltes vegades no acabo d’entendre el significat de l’art conceptual més enllà del purament estètic, però sí que m’agrada el món del menjar, un dels principals temes de la seva trajectòria artística. Així que, després d’un dia llarg de feina, per la tarda em vaig dirigir al Museu d’Art Contemporani per saber-ne més sobre aquesta artista.
Vaig tenir la sort de fer una visita guiada que, realment, em va ajudar a entendre la simbologia política i social que hi ha al darrera de cada una de les creacions de l’exposició. Com el “Patriotic Banquet”, una taula amb safates d’arròs acolorits amb banderes dels països més poderosos dels anys 70, que ara és un banquet en descomposició i florit, amb els colors difuminats i ennegrits.
Continuem la visita i em trobo amb una muntanya gegant de pans de colors al mig de la sala; una imatge d’un fort impacte cromàtic que em va impressionar especialment. Es tracta del “Breadline”, i sembla ser que vol representar el contrast entre l’abundància i la fam durant l’època de la Gran Depressió.
L’exposició continua amb diferents instal·lacions i creacions audiovisuals relacionades amb aquesta temàtica. Impactant també la imatge de les tres enormes figures d’un bou, un porc i un xai unicorns, l’un a sobre de l’altre. O les costelles gegants (Wheat&Steak, 1981), tot un homenatge als carnissers.
I no hi ha millor manera d’acabar la visita que fent un cocktail a un entorn màgic amb un aire “kitsch” ( i “chic” alhora) a la recreació de El Internacional. Aquest obra vol recuperar l’espai del que va ser El Internacional Tapas Bar & Restaurant de Nova York, un lloc de referència durant els anys 80 en aquesta ciutat.
Aquesta interessant exposició malauradament va acabar el passat 9 d’abril, però sempre podeu anar a fer un tast al “Food Cultura Satèl·lit” que Miralda té al mercat de La Boqueria.
Afegeix un comentari