Durant el desembre se celebra el dia dels fideus, una delícia gastronòmica que es pot trobar en les diferents gastronomies del món. Els fideus són un tipus de pasta que poden ser curts o llargs i grossos o fins, però en tots els casos es preparen amb algun tipus de farina que pot ser de moltes varietats. De fideus, n'existeixen de diverses formes, noms i textures, i cada tipus es pot combinar amb salses i menjars de forma diferent.
Gràcies la facilitat de preparació i la seva facilitat per adaptar-se com a ingredient protagonista o com a ingredient complementari en una gran varietat de plats, s’han convertit en un dels productes alimentaris més apreciats i utilitzats en la gastronomia mundial.
Els fideus es preparen en moltes cultures del món, però principalment en les cuines d'Àsia Oriental i en la Mediterrània. Són moltes les persones que creuen que l'origen dels fideus és italià, però existeixen indicis que indiquen que el seu origen és de la Xina, on fa mils d'anys ja se'n menjaven.
I una curiositat! Sabies que els fideus ramen instantanis van ser els primers fideus que es van consumir a l’espai?
A Espanya també coneixem diversitat de plats amb què podem cuinar amb fideus, però té un especial èxit la fideuà. Avui us presentarem algunes peixateries on podeu comprar l'ingredient principal de la fideuà; el marisc.
Al Mercat de la Sagrada Familia trobem la parada Peix Fresc Montse i Lluís, on descobrireu tota classe de peix i marisc. Per fer una fideuà, la Núria ens recomana posar-li gamba vermella, ja que és la més gustosa, escamarlà i sípia.
Primerament, es fregeixen les gambes i l'escamarlà i es deixa apartat. En una altra paella, es fa un sofregit amb tomàquet, all i sípia, i es deixa fent xup-xup. A banda, es van sofregint els fideus, i es barreja tot. Per altra part, es fa un fumet de peix, amb galeres, cua de rap i cranc. Finalment, es barreja tot a la mateixa paella, i per últim se li afegeixen les gambes i l'escamarlà. Es deixa fer i una vegada llest, s'ha de deixar reposar uns minuts. I si no ets gaire de fideuà, ara que ja fa fred, la Núria ens recomana uns fideus a la cassola amb el seu caldo.
La ruta per descobrir les millors receptes de fideuà continua al Mercat de Santa Caterina. Allà, a la peixateria Arrom, trobem a la Mayte. Ens explica que el secret de la fideuà es troba al fumet, que hem de preparar amb peix de roca, ceba, tomàquet i all sofregit. Tot seguit, li hem d'afegir aigua tèbia - ni freda ni calenta-, i tenir-ho mitja hora bullint aproximadament. Un cop acabat, l'hem de colar.
Per preparar la fideuà, la Mayte ens recomana apostar per la sípia i gambes, tot i que també li podem posar musclos i cloïsses de manera opcional. Per començar, a una paella ofegarem la sípia i les gambes, i un cop daurades, les retirem. A la mateixa paella, hi afegim un allet, una mica de ceba i tomàquet. A continuació, rostirem els fideus i tot seguit afegirem el nostre fumet i deixarem cuinant fins que el líquid es consumeixi. Per aconseguir un toc cruixent extra, la Mayte ens explica el seu truc: daurar la fideuà al forn durant uns dos minuts aproximadament.
Per últim, al Mercat de Sants trobem a Leyva Peixaters, que van participar en l’última edició de Mercat de Mercats que es va celebrar a la Placa de Glòries. Per una fideuà ben completa, el Pere ens recomana posar-li escamarlà, gamba vermella, galeres, cranc, sípia, calamar i trossets de rap. A més, en Pere ens explica que si tenim nens a casa, podem utilitzar el peix blanc, com el gall o el llenguado, i si són nens més grans el peix blau sense espina.
Ara ja veieu que hi ha infinitat de maneres de fer una fideuà, i li podeu posar molts tipus de peix i marisc diferent segons el vostre gust! Així que ja ho saps, aquest cap de setmana toca cuinar fideus!
Afegeix un comentari