Diversos mercats de la ciutat han programat activitats durant el dia d'avui per celebrar l'enterrament de la sardina, o el que es tradueix a el final del Carnaval i l'arribada de la Quaresma.
Degustacions de sardinetes al Mercat de Montserrat i Barceloneta, seguici fúnebre al Mercat de la Concepció i lliurament del Pebrot d'Or, seguici de les ploraneres i enterrament de la sardina també al Mercat de Felip II i al Clot.
D'on prové exactament aquesta tradició? Hi ha diverses teories.
La primera, és que antigament era tradició anar a berenar en família l'últim dia del Carnaval. En aquell moment, era costum enterrar una sardina coberta amb un plat o una cassola en un lloc assenyalat que es pogués trobar l'any següent. També era tradició aquest mateix dia trencar estris de menjar, de vidre o ceràmica al terra.
La segona teoria que es planteja és que les sardines són un aliment que simbolitzen el passat. Aleshores, antigament, és creia que cremant la sardina es podrien oblidar les coses dolentes del passat. Després s'enterrava amb la intenció que tot allò dolent tornés a créixer de manera positiva.
Una tercera hipotèsi es remunta al gremi de sabaters de Madrid, al s. XVI. La tradició explica que cada matí feien una pausa per menjar alguna cosa i la cuinera els preparava una llesca de pa amb una sardina i un gotet de vi. Un cop arribava el temps de Quaresma, l'abstinència els prohibia gaudir d'aquesta pausa i per això van començar el ritual simbòlic d'enterrar la sardina prop del riu Manzanares.
Per últim, la tradició també ens porta a connotacions carnals. El dimecres de cendra era l'últim dia que es podia tenir relacions sexuals, ja que començava la pròpia abstinència del temps de Quaresma.
Sigui com sigui, un any més celebrem aquesta tradició als mercats i acomiadem el Carnaval amb molt bon gust de boca i molts moments de xerinola per explicar!
Afegeix un comentari