Any nou, l'hivern i el fred ja són presents des de fa uns dies, i al mercat, arriben els calçots! A més de ser una hortalissa que relacionem amb trobades familiars i amb amics, es tracta d'un aliment que conté una gran varietat de propietats nutricionals i beneficioses pel nostre organisme.
Els calçots són un aliment molt ric en aigua i fibra i amb unes quantitats mitjanes de vitamines i minerals. Contenen vitamina C i B9 o àcid fòlic. Aquesta última, intervé en la producció de glòbuls vermells, en la formació del material genètic i en els anticossos del sistema immunitari.
Es tracta d'una hostalissa amb un alt contingut de potassi i baix en sodi, fet que fa que sigui diürètic i saludable per als hipertensos. A més, ajuda a la trasmissió i generació de l'impuls nerviós per l'activitat muscular normal d'una persona. Es tracta d'un punt interessant pel que fa als qui practiquen esport de forma habitual.
També té una considerada quantitat de fòsfor, mineral essencial per transportar l'energia als músculs i teixits i el bon funcionament del sistema nerviós.
Els calçots, com totes les cebes en general, tenen grans efectes mucolítics i per tant, són ideals per combatre malalties de l'aparell respiratori des de refredats i mocs fins a bronquitis. Tenen també una propietat antioxidant i són molt rics en calci, fet que afavoreix a l'estat dels ossos del cos.
Sobretot, quan feu calçotades, no oblideu acompanyar-los de la famosa salsa romesco. Des de Cuina.cat ens deixen una recepta perquè deixeu als vostres familiars i amics bocabadats!
La manera tradicional de cuinar-los és a la graella, amb foc viu i amanir-los amb romesco, però a banda d'això, els calçots ofereixen una gran varietat d'opcions a la cuina. El podem utilitzar de base per als saltats de verdues, sofregir-lo per a fer un arròs, afegir-lo a una truita... entre d'altres.
Bones calçotades!
Afegeix un comentari