Avui és el Dia Internacional de les Abelles i, per celebrar-ho, parlarem del deliciós aliment que produeixen, la mel!
Considerada el “menjar dels déus” per part dels grecs, la mel és un dels aliments més populars a casa nostra. A més, és molt polifacètica, ja que pot prendre’s a tots els àpats i combinar-se amb molts aliments.
Tanmateix, “no és mel tot el que llueix”: hi ha una gran diferència entre la mel natural i l’edulcorada. La mel pura és recollida directament de les bresques, sense cap mena d’afegit. Quan en comprem, és important assegurar-nos que a l’etiqueta no hi hagi frases com «xarop d’alta fructuosa» o «glucosa comercial», ja que això significa que ha sigut processada i que no té les mateixes qualitats que la mel natural.
Fa més de deu anys que la Carme és al Mercat de La Guineueta regentant la parada “Naturalment”, especialitzada en teràpies naturals i herboristeria. Per a ella, el secret està a tombar el pot de mel cap avall i veure si al marge inferior queden granets de sucre. Si és així, significa que la mel és artificial, donat que la pura ja és dolça de per si.
És el cas de la mel de Múria, produïda artesanalment a El Perelló (Tarragona). La Carme la compra des de fa vint-i-cinc anys: “No n’he trobat cap d’igual”, assegura. En té d’eucaliptus, farigola, romaní, acàcia, flors… “Els ruscs estan en unes arbredes o en unes altres, de manera que les abelles agafen l’olor i les propietats de la vegetació en què es mouen”, explica.
La varietat de localitzacions també comporta una varietat de colors, textures i gustos. La Carme remarca que la mel molt fosca o molt clara no té res de dolent: el color no determina la qualitat. Alhora, que la mel sigui densa o que cristal·litzi és normal. Si es vol fer més líquida, només cal posar-la al bany maria.
En definitiva, la mel sempre serà un dels aliments més preuats i gustosos de la nostra gastronomia. Un cop sabem seleccionar-ne la bona, només ens queda gaudir-la!
Afegeix un comentari