L’origen de la dieta mediterrània data de 1968. Va ser el doctor Ancel Keys qui va utilitzar per primera vegada el terme ‘dieta mediterrània’ per referir-se a l’estil d’alimentació que portaven els habitants dels països del Mediterrani, com Grècia, Itàlia i Espanya.
Hi ha molts estudis que evidencien els beneficis de dur una dieta mediterrània, en especial la reducció del risc de patir malalties cardiovasculars. D’això ens va parlar la doctora Sara Castro-Barquera, dietista-nutricionista i membre del Comitè Científic de la Fundació Dieta Mediterrània, que va impartir una xerrada durant la Fira Mercat de Mercats del passat octubre.
La doctora va dividir la sessió en tres blocs:
Els efectes positius de la dieta mediterrània sobre la salut:
Prevenció de malalties cardiovasculars.
Reducció de la inflamació i de l’estrés oxidatiu.
Manteniment del pes corporal i reducció de l’obesitat abdominal.
Millora de la pressió arterial.
Regulació de l’expressió de gens relacionats amb l’teroesclerosi.
Protecció de la pell.
Com dur una alimentació sostenible a partir d’una dieta mediterrània?
Tenir en compte l’estacionalitat del producte.
Planificar els àpats per reduir el malbaratament alimentari.
Recuperar les tècniques de cocció tradicionals i intentar cuinar més a casa.
La dieta mediterrània com a patrimoni cultural immaterial. És important:
Menjar acompanyats i gaudir de l’àpat.
Preservar els mètodes de cultiu, de pesca i de ramaderia.
Mantenir les tècniques culinàries d’elaboració d’aliments i conservació.
Transmetre la cultura culinària de generació en generació.
La Sara Castro també ens va oferir una sèrie de consells que per ella són primordials a l’hora de mantenir una dieta mediterrània:
- Consumir oli d’oliva verge extra com a principal font de grassa, tant per cuinar com per amanir. És un aliment bàsic dieta mediterrània.
- Consumir com a mínim dues racions de verdura al dia (tant en cru com en cuit, com a plat principal o com a guarnició). S’hauria d’intentar que alguna d’aquestes racions sigui en cru, ja que les verdures cuinades perden algunes vitamines i minerals.
- Intentar consumir tres peces de fruita al dia, preferiblement la peça sencera i de temporada.
- Menjar tres vegades a la setmana fruits secs, crus i sense sal. Són una bona opció com a aperitiu de mitja tarda i donen molta energia.
- Consumir dues vegades a la setmana sofregit, a base de vegetals cuinats, per incorporar-ho a plats d’arròs o pasta amb salsa de tomàquet, all, ceba o porro. El sofregit dona molt bon gust als nostres plats.
- Consumir tres vegades a la setmana llegums: en amanida, saltades amb verdures, guisades, en hummus o patés…
- Consumir vi negre durant l’hora de dinar amb moderació (una copa al dia).
Si voleu aprofundir més en el tema, podeu recuperar la sessió gravada durant la fira.
Afegeix un comentari