L’estiu s’ha avançat i el dia més calorós de l’any ha rebut amb els braços oberts al xef Damien i al Xef Christophe, reconeguts cuiners i blocaires del bloc de cuina ‘750gr’. L’excusa de la visita ha estat la promoció del Dia Internacional de la Tapa que ha servit de marc gastronòmic perquè els dos xefs vinguessin a La Boqueria a comprar els productes que més tard, ja de tornada a París, cuinarien en un showcooking a la mateixa Gare de Lyon a la capital francesa.
Els dos xefs i la comitiva que els ha acompanyat durant la visita han arribat quan el mercat ja feia una estona que havia despertat, però encara hi havia passadissos on moure’s i cadires buides als principals restaurants i bars. Després de les salutacions i la rebuda per part de la direcció del mercat, en Damien i en Christophe no han esperat a començar la visita guiada. I per guiada volem dir que un dels responsables de la parada Avinova, ha explicat la història del mercat i algunes de les curiositats més notòries. I, sobretot, ha estat atent per contestar les preguntes dels xefs francesos.
La primera aturada ha estat a la parada d’en Soley. Uns ‘bonjours’ de rigor i de seguida, una mirada atenta als bitxos picants i als colors dels fruits exòtics ben posicionats al taulell.
El xef Christophe ja anava preparat amb el mòbil que no ha guardat ni un moment: unes fotos aquí, un vídeo de com es netejava una bona peça de peix, una foto del taulell de formatges catalans i codony ... en definitiva, els ulls ben oberts i la càmera preparada per immortalitzar-ho tot.
El xef Damien comentava al seu costat les coses que més li han cridat l’atenció: bolets de primera a Petràs, pernil salat, aviram, els menuts de Menuts Rosa o els talls de carn espectaculars de Boket o Barrachina i com no, els bombons i fruits secs que el cridaven de Vidal Pons. I també han pogut tastar oli de DO catalana!
Els passadissos del mercat s’obrien davant d’ells com el teló que s’obre en un escenari. I cada cop, més gent, més paradistes en moviment i més soroll de mercat de fons. Els peixos i els mariscos han tingut la seva aturada llarga: gambes, peix espasa, musclos, ostres (molt esteses en la cultura francesa), tonyina i peixos que els xefs mai havien vist abans. Peixeteres que explicaven què podrien cuinar amb cada peça i la comitiva atenta a la traducció del paradista-guia improvisat.
Arribant al final de la visita, una parada obligada per saludar al Juanito, del Bar Pinotxo que no ha dubtat en sortir a saludar i fer-se una foto amb ell. Després de 70 anys al mercat, sempre li agrada rebre visites i oferir-los el seu somriure permanent.
I per acabar, la cuina del Ramblero els ha obert les portes quan a la barra ja no quedaven els tamborets buits del matí. Tot i així, tant en Damien com en Christophe han pogut veure de ben a prop com es treballa amb producte del mercat de primera, en un espai reduït, per oferir al món que els visita els millors plats del moment. I avui, és clar, tocava provar una tapa nova per celebrar el Dia Internacional d’aquests petites joies gastronòmiques.
Afegeix un comentari