Avui, dia 21 de novembre, volem commemorar la celebració del Dia Mundial de la Pesca amb José Manuel Juárez, patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona.
La pesca d’arrossegament
Aquesta tècnica, una de les més capdavanteres del sector pesquer, consisteix en la utilització d’una xarxa llastrada que opera en el fons del mar.
A Barcelona, les embarcacions que fan servir aquest tipus de pesca estan a la mar entre les 6 i les 17 h aproximadament.
Les espècies capturades en una jornada d’arrossegament són molt variades: la gamba vermella, l’escamarlà, pops, maires, raps, lluç, rogers, llagostins, galls, llenguados…
La pesca de cèrcol
Amb la pesca de cèrcol, els mariners envolten els bancs de peixos amb grans xarxes -d’uns 350 metres de llarg i 80 d’ample- que floten i eviten que els peixos s’escapin.
A la ciutat, les embarcacions surten a la nit, al voltant de les 22 h, i tornen a primera hora del matí, cap a les 7 h.
Algunes de les espècies capturades amb la pesca de cèrcol són la sardina, la tonyina, el bonítol, el verat, el sorell o l’orada.
Arts menors
És la modalitat de pesca més artesanal. En general es practica prop de la costa, i s’utilitza una xarxa de malla. En l’actualitat, en la Confraria de Pescadors de Barcelona hi ha dues embarcacions que es dediquen a aquest art; una trasmallera i l’altra palangrera.
L’horari de les embarcacions d’arts menors de la Confraria de Pescadors de Barcelona acostuma a ser de 7 h a 14 h.
Les espècies que es capturen mitjançant aquest art són molt preuades, com el moll, el llagostí, el llenguado, el lluç, el roger o el llobarro.
La Confraria de Pescadors de Barcelona treballa dia a dia respectant al màxim el medi al qual treballa, fet pel qual les embarcacions no estan a la mar més de 12 hores.
Cada dia, es realitzen dues subhastes la Llotja de Barcelona, una a primera hora del matí i una altra a primera hora de la tarda. La del matí s’obre a les 7 i es distribueixen els productes capturats per la flota de cèrcol, principalment peix blau, com la sardina, el verat o el sorell. La de la tarda, que ofereix la captura de la flota d’arrossegament i d’arts menors, s’obre cap a les 16 h, i s’hi ofereix gamba, escamarlà, lluç, o rap, entre altres espècies.
Les subhastes, a les que poden assistir peixaters i restauradors, es fan a través d’un sistema informàtic i a la baixa: cada caixa de peix surt a la venda amb un preu que va disminuint fins que algun client accepta l’oferta.
Si vols descobrir més curiositats de la Confraria de Pescadors de Barcelona, t’animem a visitar el seu web!
Afegeix un comentari