L’envelat que s’ha muntat als Jardinets de Salvador Espriu, aquell racó mític què dóna la benvinguda a les Festes de Gràcia cada agost quan pugem per Gran de Gràcia, ha estat l’escenari on els representants dels mercats de L’Abaceria Central, L’Estrella, Lesseps i Llibertat han explicat la seva història: la del seu mercat i la personal, que en la majoria de casos s’ha demostrat que va lligada.
Generacions de comerciants que se succeeixen a les parades dels mercats graciencs deixen petjada i expliquen gran part de la història del barri. Pel que fa a la participació a la Festa Major de Gràcia, de la que enguany celebrem el seus 200 anys d’existència, tots els comerciants han estat d’acord en què abans, les festes majors omplien d’una manera desmesurada places i mercats, diferent del que passa avui en dia.
Però, les Festes de Gràcia, amb tot el seu ressò a la ciutat fa anys que es recorden per ser unes festes populars on tothom s’hi bolca i ajuda. On veïns i veïnes treballen de valent durant tot l’any per construir les creacions que guarneixen els carrers, però també per ser una de les festes més celebrades per tots els barcelonins.
A l’escenari s’han trobat Sílvia Manzano vicepresidenta i paradista del mercat de Lesseps, Maria Dolors Ferández, comerciant de fruita del Mercat de la Llibertat, ja jubilada, en Jeroni Magrans, Comerciant i vicepresident del mercat de l’Abaceria i Angel Rolando, president del mercat de l'Estrella. Tots ells han parlat del passat dels seus Mercats, però sobretot dels canvis que fan per adaptar-se al futur i de com adaptar-se als nous públics.
Al llarg de les seves vides, tots els comerciants presents han anat vivint moments especials i únics als mercats. La Sílvia, per exemple, recorda com va nèixer al mercat de l'Abaceria Central i eren les clientes qui la passejaven quan la seva mare atenia a la parada. "Per això jo sempre m'he considerat del mercat, vaig crèixer literalment entre aquelles parets", ens diu la Sílvia que des dels 17 treballa al Mercat de Lesseps.
De la seva banda, la Maria Dolors ens ha explicat com ella va innovar fent un servei a domicili des del Mercat de la Llibertat: "Ara ens pensem que és molt actual, però a la meva època també repartíem pel barri i fora d'ell perquè ja era una demanda creixent".
L'Angel recorda com abans els cabassos de fruites i verdures eren enormes i com havien de carregar amb més de 80kg de producte d'una sola vegada. Ens diu que això és "molt diferent al que passa ara, perquè les caixes s'han reduit molt de tamany, perquè també hi ha una manera de consumir diferent. Les famílies són més petites i es compra menys, en general". En Jeroni ha posat l'apunt simpàtic quan ha explicat que un bon dia es va obrir un camió de síndries i que totes van baixar rodant des de l'Abaceria fins al Passeig de Sant Joan: "Ja ho diem, ja, que eren altres temps!"
En Genís Arnàs, cap de Mercats de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona, qui ha fet de moderador els hi ha fet alguna pregunta clau, com quina ha estat al llarg dels anys la participación dels Mercats en les Festes de Gràcia i amb quin moment de les seves vides vinculades al mercat es quedarien.
La resposta ha estat unànime per part part de tots els ponents: Els Mercats sempre han col·laborat de les festes majors i de la vida del barri de Gràcia, transmetent valors i fent esdeveniments que impliquessin tot el veïnat. I com a moment clau, han subratllat que es queden amb tots, ja que el mercat ha estat la seva vida, i les seves vides, el mercat.
Sota l’envelat dels Jardins de Salvador Espriu es respira nostàlgia, però encara més, se senten les ganes de tirar endavant per molts anys més uns Mercats que han omplert el barri de Gràcia de vida i han cuidat per l’alimentació de milers de veïns durant generacions.
Afegeix un comentari