Per si no ho sabíeu, el dia 29 de juliol se celebra el Dia Mundial de la Lasanya, un plat tradicional italià conegut i estimat arreu del món! La paraula “lasagna” prové del mot grec “lasanon”, que es refereix al recipient en què s’acostumava a cuinar aquest plat, que després va ser tallat en tires llargues i amples i va passar a anomenar-se “lagum”. Fins i tot el filòsof Ciceró i el poeta Horaci han mostrat la seva passió per la lasanya en alguns dels seus escrits. Per commemorar aquest dia, ens endinsarem en una parada especialitzada en tota mena de pasta fresca: Celentano, al mercat del Clot. Safates de raviolis, gnocchis, espaguetis i macarrons, salses com el pesto o el pesto rosso, postres italians com la panacota o el tiramisú… Tot artesà i per llepar-se’n els dits!
Un cop al Celentano, Enric Morán ens rep amb una lasanya acabada de sortir del forn, a punt per explicar-nos tots els secrets i consells per cuinar una bona lasanya al més pur estil italià. A Celentano en tenen tres especialitats: la lasanya de carn (amb vedella), la de verdures (amb carbassó, albergínia, xampinyons, ceba i pastanaga) i la d’espàrrecs, espinacs i alls tendres.
“És clau no tenir pressa a l’hora d’elaborar la bolonyesa, podem estar cuinant-la durant una hora i mitja tranquil·lament perquè la carn es desfaci i s’impregni de tots els sabors del sofregit”, ens explica el comerciant. “Al nostre sofregit hi posem ceba, pastanaga i una picada d’all. Cap dels ingredients s’ha de notar per sobre de l’altre, i hem d’anar amb cura també la quantitat d’espècies que posem per no treure el gust a la pròpia lasanya”, afegeix.
Un altre ingredient imprescindible per aconseguir una bona lasanya és el formatge. Les lasanyes de carn i de verdures de Celentano duen mozzarella i parmesà, mentre que a la d’espàrrecs substitueix la mozzarella per la beixamel. És essencial que el formatge estigui en la seva justa mesura perquè no prengui el protagonisme a la pasta i a la resta d’ingredients. “En una bona lasanya s’ha de poder notar bé la textura i el gust de la pasta”, ens remarca.
L’Enric ens posa èmfasi també en la importància de “cuinar amb carinyo”, a poc a poc i a foc lent. “Si podeu preparar la bolonyesa el dia anterior, deixar-la refredar i muntar-la, i l’endemà afegir-hi el formatge i gratinar-la al forn, molt millor”, ens assegura el comerciant.
Després d’haver revelat els consells i secrets d’un expert en la matèria, us atreviu a cuinar una lasanya vosaltres mateixos? Si no, ja sabeu que les especialitats de pasta fresca de l’Enric us esperen al Mercat del Clot perquè gaudiu al màxim de la cuina italiana.
Buon appetito!
Afegeix un comentari