Segurament no hauríeu mai imaginat que amb les pells i els pinyols dels alvocats, les peles de les magranes, aquells nabius que ja han deixat enrere els seus millors temps o la pell seca de les cebes podeu fer tints naturals amb els quals practicar el tie-dye, un procés on es fan nusos o es lliguen els teixits, normalment de cotó, tot i que també pot utilitzar-se qualsevol mena de fibra natural. Això és perquè no heu conegut encara la Pilar Alonso, la tintorista.
Va ser a Mercat de Mercats, a la plaça de les Glòries, per explicar-nos com podem crear samarretes amb estampats únics i irrepetibles a partir de residus que llencem a les escombraries i una mica de paciència.
La Pilar ens explica dues maneres. La primera és bullir la pell i els pinyols d’aproximadament quinze alvocats. No us espanteu, no cal que us els mengeu tots el dia abans, podeu anar-los guardant a mesura que els aneu consumint i deixar que les pells quedin seques. Tres dies abans d’elaborar la vostra peça de roba, les bulliu en una olla -preferentment d’alumini-, escalfeu l’aigua cada dia i obtindreu com una mena de sopa. Agafeu la samarreta de cotó, arrugueu-la, lligueu-la (o poseu-li algun objecte amb formes, com pals de gelat o botons) i poseu-la bullir a l’olla durant una hora o una hora i mitja. Després només cal deixar-la refredar i us sorprendrà amb un estampat que ningú més que vosaltres podrà lluir arreu del món. Ho hem fet amb alvocat, però també ho podeu provar amb peles de magranes.
Voleu estampar la vostra roba d’una altra manera? Doncs és ben senzill i ho podeu fer amb productes que segur que teniu a casa vostra, com la ceba, la cúrcuma, una mica de col llombarda, fruites del bosc o, si heu sigut previsors, alguna flor que hàgiu recollit i deixat assecar -les roselles són perfectes-.
Agafeu la peça de roba i poseu aquells aliments amb els quals vulgueu tintar-la en una de les seves meitats i tapeu-la amb l’altra. Emboliqueu la samarreta al voltant d’un cilindre de fusta i lligueu-la ben fort amb un cordill. Cuineu-la (sí, ho heu llegit bé, cuineu-la) durant una mitja hora al vapor. Els resultats són espectaculars!
Només un consell! Abans de tenyir la roba, remulleu-la una mica i intenteu que aquesta aigua porti un “mordent”, un producte com pot ser l’alum, per garantir que es fixi bé el color. Després feu-li una altra rentada per garantir que no hi quedi cap resta vegetal.
Afegeix un comentari