Demà, 8 de desembre, és el Dia Mundial de l’Oliva! Avui us duem diferents recomanacions i receptes de la mà de tres comerciants dels mercats de Barcelona perquè pugueu celebrar aquest dia com cal!
Començarem amb dues parades que van participar en la fira Mercat de Mercats, que va tenir lloc del 21 al 23 d’octubre a la plaça de les Glòries: Olives i Conserves Torres i Olives Francesc.
Olives i Conserves Torres és una parada situada al Mercat de Santa Caterina, i d’aquí prové el nom de la seva classe d’olives estrella: les ‘caterines’! També són populars a la seva parada altres tipus no tan convencionals, com la gordal amb kalamata, la taperot o l’oliva amb vinagre de cava, tot i que les que més es venen són: manzanilla, gordal, d’Aragó i de Casp. A banda d’olives, també tenen banderilles: olives amb pop, amb seitó i tomàquet italià, amb gilda…
Per si no ho sabíeu, les olives també poden ser de temporada: al setembre i a l’octubre són de color verd i amargues, com la de Casp o la morena; al novembre són més madures, com les morades i les extremenyes, i al desembre, són encara més madures, com la d’Aragó i la de kalamata. Com més madura, més fosca és.
A Olives i Conserves Torres ens regalen un truc per macerar les olives verdes: posar-les en un pot amb aigua (canviar-la cada dia) i, quan ja duen una setmana, afegir-li alguna espècia i sal. Al cap de 3 o 4 setmanes, ja es podrà consumir! També ens descobreixen dues idees de receptes que podeu practicar a casa: empedrat amb oliva macerada d’Aragó i hummus amb olives de kalamata.
A la seva parada tenen uns 50 tipus d’olives, i un 90% són d’origen nacional. Ens expliquen que l’oliva més sana és la negra, ja que és la que conté més minerals i àcid oleic.
Olives Francesc, ubicada al Mercat de la Boqueria, ofereix més de 40 classes d’olives: oliva popurri, la vermella picantona (especiada amb pebre vermell, cogombre, pastanaga i all), la verda baixa amb sal amb llimona, la Pelotín, la d’Aragó, la morada, la cordovesa amb all… Unes de les més populars són la sevillana, la de Casp i la d’Aragó.
L’Imma comparteix amb nosaltres una recepta ideal: escamarlans a la planxa amb olives trencades i un rajolí d’oli. Les olives s’incorporen al final, quan l’escamarlà està cuinat.
A la seva parada treballen molt amb el contrast entre el dolç i el salat, com per exemple, amb la melmelada de tomàquet. A més, preparen pots d’olives personalitzats per als restaurants que els ho demanen!
Acabem aquesta masterclass d’olives amb la Bacallaneria Olives i Conserves J. Gavaldà, del Mercat de les Corts. En Carlos ens explica una altra recepta per treure partit a les olives d’una forma en què no estem acostumats: una truita d’olives! Escorrem les olives (sense pinyol), posem ceba a la paella amb les olives, perquè es daurin, i hi incorporem l’ou per fer la truita.
En Carlos ens explica que la varietat d’oliva més buscada a la seva parada és ‘Hechizos del Sur’, perquè té un gust molt especial!
Afegeix un comentari