Aquest dijous per fi va arribar el dia. Ha estat una visita molt esperada pels menuts i les mestres, ja que per causes metereològiques adverses, l’escola va haver de canviar el dia de la visita al mercat. Els nens i nenes de P4 i P5 de l'Escola Els Porxos, els visitants dels programes educatius de l’IMMB més petits dels mercats, han pogut gaudir d’un recorregut per les diferents parades de menjar fresc del mercat del seu barri, el de Provençals.
Han pres posicions davant la porta, han escoltat atents les instruccions de les mestres que els acompanyaven i quan han entrat al mercat, tots en filera, han començat a mirar a tort i a dret. Primer passadís: carn, embotits, formatges...
- Aquest és el que mengem a casa! – ha indicat un dels petits
- És molt bo, oi? I d’on vénen els formatges? – ha preguntat una de les mestres
- De la llet! – han contestat ràpidament els últims nens de la filera
Després han vingut els ous, més carn, unes potes de pernil que han cridat molt l’atenció a alguns curiosos que no s’acabaven de creure que allò eren les extremitats d’un porc... i seguidament el peix. El passadís ple de carretons i compradors ha distret els petits que miraven a banda i a banda les peixateres que els saludaven i els hi mostraven algun peix a mà alçada.
Amb tot, la mestra els hi explica:
- Avui a l’escola tenim bacallà per dinar... sabeu quin d’aquests peixos és el bacallà? – I senyalant amb la mà, les mestres han anat enumerant els diferents peixos de la parada.
- A mi m’agrada molt el peix! – diu una de les petites
- Doncs aquí tenim llenguado, salmó, lluç... hem de menjar molt variat, d’acord?
Atenció! Girem al passadís de la dreta i allà estan ben verdes i brillants: les olives! Les conserves – i el comerciant de la parada que els saluda efusivament- els criden l’atenció i la filera ben feta es desfà momentàniament per apropar-se a veure de prop aquelles meravelles verdes, negres i rodones. Al costat d’elles: tonyina, bacallà salat... unes peces que també criden l’atenció als alumnes de P4 i P5.
Les mestres avisen:
- Ara aprendrem alguna paraula nova, fruites que no hem vist a classe, així que heu d’estar atents.
En girar pel següent passadís, una gran botiga de dolços i fruits secs els fa obrir els ulls de bat a bat i la Isabel, una de les mestres, els hi fa saber la importància de menjar-ne a diari:
- Quin són els noms d’aquests fruits secs? Sabeu què, els fruits secs ens donen molta energia i són molt bons. Hem de menjar cada dia una mica. Ja ho feu?
I després arriben a les fruiteries. Amb tots aquells colors de temporada: veuen maduixes i cireres que ja coneixen bé, i pomes variades i això sí, aprenen què són els nespres i pregunten per les patates que s’amunteguen en un costat de la parada.
Al final del recorregut sembla que als nens i nenes se’ls hi ha obert la gana i també a les mestres que els recorden que han de venir al mercat amb els seus pares, germans, avis i àvies per comprar sempre el més sa i perquè és important que els productes siguin de frescos.
De nou al carrer, els nens i nenes comenten per sobre la visita. Algun encara recorda que al mercat ha vist aquell formatge o aquell pernil dolç que menja per l’entrepà i també aquelles croquetes que li fa també la seva iaia.
Ara tornaran a classe on acabaran de treballar alguns aspectes del mercat sobre els productes que han pogut veure i el que mengen a diari a casa i a l’escola.
Afegeix un comentari