L’Espai Cuina’m, dins el Mercat de la Vall d'Hebron, ha estat el punt de trobada entre els professionals de la salut i el públic general interessat en saber una mica més de la relació entre el menjar bé i tenir bona salut.
Els encarregats no només de donar les explicacions, sinó també de cuinar han estat el Dr. Àlex Pasarin, cap del servei de Rehabilitació de l’Hospital San Rafael i metge de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física i la nutricionista Ana Alesón qui ha aportat les informacions relacionades amb els beneficis de certs aliments.
La xerrada amb el títol “Salut, una percepció. Menjar bé, una eina de salut” ha girat entorn la importància de sentir-se sa tot i que puguem estar malalts: “Podem sentir-nos sans i en forma tot i està malalts, perquè moltes vegades és una percepció que va lligada a l’estat d’ànim. Però si ens cuidem i mengem bé, no hem de perquè no està sans, tot i estar malalts. Per exemple, hi ha gent que viu amb càncer però està sana i porta un estil de vida saludable”, ha explicat el Dr. Pasarin.
El públic ha escoltat atent, ha preguntat i estava participatiu mentre el Dr. Pasarin continuava llençant conceptes a l’audiència: “La salut també té a veure amb una qüestió socioeconòmica, normalment, les persones que tenen unes rendes més baixes o viuen en zones perifèriques, tenen menys salut. I això també és per una percepció i per la sensació de solitud, sobretot en persones grans. No podem generalitzar, però està comprovat que com més actius i acompanyats ens sentim, més salut tenim”.
Entre consells ha arribat l’hora de la pràctica. Moment de netejar i tallar les verdures per fer un brou, i moment perquè la nutricionista Ana Alesón comencés per explicar al públic què era millor menjar depenent del tipus de dieta que cadascú pugui seguir: “Us recomanaria que no barregéssiu patates -fècula- amb carn, i molt menys, patates fregides. I també que consumiu verdures de temporada, perquè depenent del calendari, el nostre cos necessita uns nutrients o uns altres. Hem d’intentar menjar de tot, però quan toca dins l’estació”.
A l’hora de fer la compra, el doctor i la nutricionista han estat d’acord; sempre és millor comprar al mercat les fruites i verdures i sempre que sigui possible, escollir les de proximitat. “Així ens assegurem que vénen de prop i si són ecològiques, no estan tractades”.
Dins de l’olla que ja comença a bullir trobem pastanagues, fonoll, patates, carbassó, porro, carxofes... i l’objectiu del taller de cuina ha estat el d’explicar la importància de la planificació a l’hora de preparar els àpats: “Tot el que tenim aquí dins pot servir per àpats diferents. Tenim el brou, tot bullit, i després podem separar les carxofes de la resta i fer dos plats o tres, depenent del que vulguem preparar després amb aquests ingredients”. Les carxofes ja cuites podrien servir per menjar-les com a acompanyament amb carn o peix. També podem separar el brou –líquid- per a prendre’l sol o fer sopa i guardar-ne una part per fer una crema amb la resta de verdures.
“Les verdures sempre depuren i van bé per moltes funcions del cos, així que no hem de dubtar sobre el seu consum”, ha subratllat Ana Alesón.
Menjar bé i gaudir del procés, compartir les hores dels àpats en un ambient agradable i fer-ho de manera conscient són alguns dels altres consells que s’han desprès de la xerrada. “L’acte d’ingerir nutrients no hauria de ser només alimentar-se, sinó menjar de manera saludable sabent que estem cuidant el nostre cos per dins i que l’estem ajudant a estar sa durant més anys, tot i - o sobretot si - tenim una malaltia”.
Aquestes xerrades i tallers es repetiran al llarg de l’any dins el mateix espai de Mercat de la Vall d'Hebron per tractar qüestions diverses i comptant sempre amb la participació dels professionals de l’Hospital San Rafael.
Comentaris
Un bon projecte per la salut
Ens complau que hi hagin sessions d'aquestes i més d'alimentació. Conèìxer els aliments saludables i els establiments on poder-los comprar també. El nostre eix compte amb botigues especialitzades i també realitza una Mostra ecològica de producte natural, saludable, ecològic i de proximitat. Felicitats per l'iniciativa.
Afegeix un comentari