Acabar la setmana amb un tast de vins maridat amb productes dels mercats... Què més es pot demanar? Mercats amb D.O. ens proposa un pla de divendres excepcional al Mercat del Ninot!
A la sessió d'avui, la segona d'aquest any, ens hem traslladat al cor del Priorat amb la Denominació d'Origen Montsant, que just aquest mes de novembre compleix vint anys. Aquesta D.O. ens ha presentat sis vins de la zona: Costers de Cornudella, Les Joveres de Margalef, Fluminis, Nautilea, Càdec i Estones. Cadascun maridat amb un plat diferent a base d'elaboracions dels comerços del mercat, com la vedella o l'arengada. El projecte Mercats amb D.O. compta amb el suport de l'Institut de Mercats de Barcelona, de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i d'Enjoy Wine Barcelona.
Abans d'iniciar el tast, en Pau, de la Denominació d'Origen Montsant, ens ha fet una breu pinzellada històrica i ens ha situat la D.O. al mapa amb les seves sis zones. En Pau ens ha remuntat al 1.194, quan els monjos cartoixans van instal·lar a la zona la primera Cartoixa de la península Ibèrica, i ens ha transportat també a l'inici del segle XX, moment en què els pobles del Priorat van fundar les seves cooperatives agrícoles. La garnatxa i la carinyena són dues de les varietats més característiques de la regió.
En Salvi Moliner, del Celler Estones, ens ha anat descrivint els vins que hem degustat i, en Ramon Guix, de Mercats amb D.O., els productes de mercat que els han acompanyat. A més, Eduard Escofet, president de la FEMM i del Mercat del Ninot, ens ha donat una càlida benvinguda a tots els assistents i ens ha agraït la nostra presència a la sala de tasts del mercat.
Hem començat el tast amb Costers de Cornudella, del celler Companyia Viticola Sileo, provinent de la zona més alta del Montsant, fet que fa que es caracteritzi per una maduració tardana. Tal com ens ha descrit en Salvi, és un vi llarg, que arriba al final de la boca. Aquest primer vi l'hem maridat amb una tapa d'arengada -de Bacallà Massana-, tomàquet xerri i rabanets. Totes les verdures dels maridatges són de Fruites Antolín.
Pel que fa al segon vi, Les Joveres de Margalef (celler Ronadelles), provinent de la zona més verda de la comarca -la Pobla de Margalef-, hem comprovat que, en aquest cas, no arriba fins al final de la boca, és més contundent i càlid. Aquest l'hem acompanyat amb daus de salmó -de la parada Peixnot-, cuinats a foc lent amb llet de coco i espècies i guarnits amb anacards.
El tercer vi, Fluminis (celler Mas de l'Abundància), es produeix a la zona del Masroig, El Molar i Darmós, a la vora del riu Siurana, en una àrea fèrtil. El 85% d'aquest vi és garnatxa i el 15% restant, carinyena. L'hem maridat amb embotit de senglar -d'Escofet Oliver- amb un toc de pebre. Aquí, en Ramon ens ha fet una recomanació: deixar el senglar desfent-se a la boca mentre fem un glopet de vi. Deliciós!
El quart, Nautilea (celler Laurona), prové dels voltants de Darmós, a la comarca de la Ribera d'Ebre. En Pau ens ha matisat que la D.O. Montsant la formen pobles tant del Priorat com de la Ribera d'Ebre. Aquest vi tan mediterrani l'hem tastat seguit d'una tapa de bacallà a la marcelina -de Bacallà Massana-: morro de bacallà en daus i tomàquet reduït amb all i julivert amb parmesà a sobre.
El cinquè, Càdec, un vi negre de criança, ha estat elaborat per un celler familiar dels Guiamets anomenat la Placeta. Aquest vi representa la zona de Capçanes, els Guiaments, la Serra d'Almos i Marçà, un terreny argilosa en què l'aigua circula de forma àgil. Res millor que degustar-lo amb un tàrtar de vedella -també d'Escofet Oliver-, amb un suau toc de tabasco i de sal Maldon.
Per últim, hem finalitzat el tast degustant el vi Estones GS, del celler Estones, produït a l'àrea de Falset. En Salvi Moliner, el copropietari de la bodega, ens ha descrit el vi a la perfecció: afruitat, fresc, llarg i amb un toc àcid. Maridat amb un caneló de pollastre amb ceps, ha estat la combinació perfecta!
Afegeix un comentari