Avui 1 de juny celebrem el dia mundial d’un producte imprescindible per a la nostra societat, la llet. Des de l’antiguitat, l’home ja utilitzava com a aliment diferents classes de llet, com la de vaca, de cabra o d’ovella. Aquesta beguda té un munt de beneficis per a l’organisme, ja que proporciona energia, proteïnes i micronutrients, sent reconegut com un dels aliments més complexos que existeixen i, si t’hi pares a pensar, és el primer aliment que prenen els éssers humans en néixer!
Un got de llet aporta una alta dosis de la calç diària recomanada, necessària per a la formació i desenvolupament dels ossos, a més de nutrients necessaris com el fòsfor, el magnesi i el zinc, i també les vitamines A, D i B. Però no només té beneficis per a l’organisme, sinó que també ajuda a agafar el son, a la hidratació, a la prevenció de malalties cròniques i al creixement de la flora bacteriana intestinal.
Avui en dia hi ha moltíssimes classes de llet! Hem passat de les llets animals a introduir també en el mercat les llets vegetals. Les llets vegetals són ideals per a tots aquells amb intoleràncies o al·lèrgies i per als que no consumeixen productes d’origen animal.
Anem a fer una repassada de les llets que trobem al mercat!
Llets d’origen animal
- Llet de vaca: és la més consumida a nivell mundial, i anomenem genèricament llet a la qual prové de la vaca. Els principals components són aigua, grasses, proteïnes i hidrats de carboni, així com diferents tipus de vitamines i minerals.
- Llet d’ovella: té un valor nutricional més alt que la de vaca, ja que és més rica en proteïnes. Conté també moltes vitamines i és més digestiva que la llet de vaca.
- Llet de cabra: amb un sabor més suau, té gairebé la mateixa quantitat de proteïnes, grassa i ferro que la llet de vaca, però la de cabra té una major quantitat de vitamines A i B, i un menor contingut de lactosa.
Dins d’aquestes, especialment de la llet de vaca, podem trobar-hi diferents varietats, com la llet entera, semidesnatada, desnatada i sense lactosa.
Llets d’origen vegetal
- Llet d’avena: és una beguda de fàcil digestió, ja que conté molta fibra. Ajuda a regular els nivells de sucre i conté omega 3 i 6. També conté una gran quantitat de vitamina B, potassi, zinc i magnesi.
- Llet de soja: és ideal per a persones amb diabetis i colesterol. Té un alt contingut de proteïnes vegetals i nutrients com el calci, potassi, fòsfor i magnesi. A més, és baixa en grasses.
- Llet de coco: té un alt valor calòric i és rica en magnesi i fibra, per la qual cosa ajuda a enfortir el sistema immunitari. És idònia per a persones amb anèmia.
- Llet d’arròs: és una beguda amb un sabor dolç i suau. És baixa en grasses i proteïnes pel que és molt lleugera i digestiva, i aporta energia.
- Llet d’ametlla: és més baixa en calories que la llet desnatada i és rica en fibra, fet que ajuda al trànsit intestinal i a combatre l’estrenyiment.
I vosaltres, ja sabeu quina és la vostra preferida?
Afegeix un comentari