El Mercat de Santa Caterina ha estat l’escenari escollit per la Fundació de Recerca en Gastroenterologia (FUREGA) per parlar de la disfàgia i presentar opcions de plans saludables i nutritius.
La disfàgia és una afectació que provoca trastorns de deglució i que per tant, dificulta l’acció d’empassar els aliments. Amb un índex d’afectació de 20 milions d'europeus que la pateixen, avui dia encara és una desconeguda per a molts dels col·lectius sensibles a patir-ne.
Es calcula que 1 de 4 persones de més de 70 anys pateix disfàgia o en patirà i que són sobretot els pacients que han patit un ictus els qui tenen més incidència i precisament la pneumònia per aspiració és la principal causa de mortalitat anual post ictus. Per evitar-ho, res millor que la detecció i la prevenció pel que fa a la manipulació i preparació dels aliments.
Ens expliquen al taller que els primers símptomes solen ser la tos mentre el pacient menja o beu, ennuegar-se mentre mengem, que els aliments caguin de la boca o haver d’empassar vàries vegades.
Al Mercat de Santa Caterina hem descobert que no només cal cuinar els aliments adequats i fer les textures fàcils perquè aquests pacients puguin alimentar-se bé, sinó que també cal que el menjar sigui presentat d’una manera atractiva per a la vista, l’olfacte i sobretot el gust. Textures meloses, líquides, gelatinoses són algunes de les millors per als pacients. I també les que tinguin a veure amb sopes i cremes amb certa consistència, però que siguin fàcils de tragar. Molts dels pacients als qui només se’ls tritura el menjar, acaben patint problemes nutricionals perquè es cansen de menjar sempre amb el mateix aspecte.
Per tant, durant la demostració de cuina del taller s’ha posat especial èmfasi en què tot el menjar ha de cobrir unes necessitats nutricionals, però també ha de ser agradable a la vista i que vingui de gust.
El millor consell que ens han donat és que no cal triturar-ho tot i barrejar-ho fins que tingui una bona consistència, però un color indeterminat. Cal cuidar què posem al plat.
Un dels exemples ha estat la preparació d’un esmorzar:
- Torrem el pa de motlle i el suquem en llet
- Afegim mantega i ho triturem
- Per sobre hi posem algunes culleradetes de melmelada (millor si és natural) triturada i sense polpa
- Podem fer un got de taronja natural, colant-lo bé per no deixar la polpa
- Afegim uns 8gr d’espessant per tenir una millor consistència
I què podríem fer per dinar?
- Podem triturar verdures com xampinyons, pastanaga, all i una patata bullida. Ho aixafem tot bé i ho servim amb forma de croqueta.
- També podem fer un brou de verdures colades i triturar també la carn, com el pollastre
- O fer peix, triturant-lo també, amb verdures però separant els ingredients de manera que el plat tingui diferents colors i textures.
El curs ha estat impartit per FUREGA i us podeu apuntar al següent el proper 27 de juny a les 11h al Mercat de la Llibertat.
Afegeix un comentari