Les festes nadalenques ja són a tocar. S’apropen dies de celebració, on ens reunirem amb les nostres famílies i amics per compartir intensos àpats, asseguts al voltant d’una taula que lluirà més que mai per aquestes dates. La sopa de galets és un d’aquests plats típics que acostumen a cuinar-se pel dia de Nadal.
Com bé sabem, els galets són una pasta amb forma de caragol i els podem trobar de dues mides, petits i grans. Es tracta d’una pasta molt antiga, les primeres receptes les localitzem a principis del segle passat, i segons algunes fonts, és possible que fossin inventats al barri del Born, com a necessitat de fer més petits els macarrons i facilitar que es poguessin agafar amb cullera al moment de menjar-los amb la sopa.
A l’hora de cuinar-los, la recepta exigeix d’un caldo contundent. A la parada Magrans Carnisseria, al Mercat d’Horta, trobem a l’Oriol i la Montserrat, mare i fill. De la seva experiència -són la tercera i quarta generació del negoci-, en podem aprendre, i tal com ens explica l’Oriol: “el secret d’una bona escudella és una bona matèria primera”. Ell mateix ens comenta els ingredients perquè ens surti el caldo d’allò més bo! Els imprescindibles serien la gallina, l’os de vedella, l’os de costella, la barnilla, la pilota, un tros de carn pel caldo i peu de porc.
Tan bon punt tinguem el caldo preparat, hi podem afegir els galets, els de mida petita amb 10 minuts d’ebullició els tindrem cuinats, en canvi, amb els grans haurem d’esperar una mica més, entre 15 i 18 minuts, a foc lent. Un cop hagi passat aquest temps, ja podrem gaudir de la tradicional escudella de Nadal.
I si volem preparar els galets amb una recepta diferent, preneu-ne nota. A la parada Magrans els venen farcits i tenen molt d’èxit! El farcit es fa amb la carn de la pilota que elaboren ells mateixos, feta amb la barreja de vedella, cansalada, ou, llet, julivert i una miqueta de sal. L’Oriol ens proposa que un cop tinguem els galets bullits, els posem en una safata, els hi afegim beixamel per sobre i els gratinem al forn uns minutets. Obtindrem un plat deliciós i original per compartir amb els nostres convidats!
Afegeix un comentari