Radars és un projecte comunitari impulsat per Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona per pal·liar els efectes de la soledat no volguda i prevenir situacions de risc de les persones grans.Treballa conjuntament amb els veïns i veïnes, comerços, farmàcies, persones voluntàries, entitats i equipaments, amb l’objectiu de transformar els barris en comunitats humanes, segures, participatives i solidàries.
Avui ens acostem al mercat de l’Abaceria per acostar-nos a aquest projecte de la mà de l’Eva Cabré, directora de Serveis Socials de la Vila de Gràcia “Amb Radars, donem resposta a la solitud no volguda i a l’aïllament de les persones grans des d’una mirada sensible i respectuosa cap a les persones grans de Vila i Grassot”.
Radars s’articula mitjançant la creació d’una xarxa de barri que compta amb diversos espais de participació, com per exemple el mercat de l’Abaceria. La base d’aquesta xarxa la formen els radars, veïns i veïnes, comerços i farmàcies del barri que, amb una mirada sensible i respectuosa, estan atents a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn i si detecten algun canvi important es posen en contacte amb Radars. En aquesta detecció s’impliquen també els centres de salut del barri.
La Maribel Ampolla, presidenta de comerciants del mercat de l’Abaceria, destaca el paper dels mercats per a la gent gran. “El mercat és per a ells un punt de trobada. Nosaltres estem molt pendents d’ells, i si veiem que no venen, els fem una trucada per veure si necessiten alguna cosa”.
L’Eva Cabré explica: “generem una sèrie d’activitats en què els voluntaris participen i per exemple, el mercat en aquest cas col·labora amb detalls, doncs, de cara a les persones grans que participen en aquestes activitats. I després també tenim la plataforma d’atenció telefònica. La plataforma telefònica que fan especialment voluntaris, que són trucades setmanals”.
Cabré afegeix: “A Radars és molt important estar al costat de la gent gran i donar resposta en aquesta solitud. Aquest acompanyament que es fa des de la plataforma telefònica i des de totes les activitats generen una vinculació i una vivència en la persona gran que no està sola, i això és molt rellevant per a les seves vides”.
Afegeix un comentari