Redacció Mercats BCN
Els mercats de Barcelona han estat, històricament, una peça clau a l’hora de forjar la identitat i el teixit comercial de la ciutat i les persones que en formen part en són el tresor més valuós. Les noves generacions tenen molt a dir en el futur dels mercats i, tot i que voldríem que n’hi hagués més, el cert és que als mercats també hi podem trobar cares joves. En voleu conèixer dues?
Ens endinsem al Mercat Dominical de Sant Antoni, on el Pablo Fernández Sopuerta va obrir una parada de llibres de segona mà l’1 de març de 2020, només dues setmanes abans del confinament per la Covid-19, i no va ser fins a finals de juny que va poder tornar a la parada. “Va ser un gerro d’aigua freda”, diu el Pablo, que afegeix que, per a ell, la reobertura “va ser tornar a començar, perquè pràcticament no havia començat. Ho vius amb resignació, perquè la situació va ser tan excepcional que ho acceptes”. El cas del Pablo és particular, perquè compatibilitza la seva feina habitual amb la parada al mercat, que se celebra els diumenges. “Jo treballo d’informàtic, faig de programador entre setmana i a estones lliures preparo la selecció de llibres pel diumenge”, diu, i assegura que “no ho faig pel negoci que faig, sinó que és vocacional, ho faig perquè m’agrada”.
El Pablo era un client habitual del mercat des de la seva època a la universitat. “Vaig anar fent amistat amb paradistes i durant les estones lliures ajudava a un llibreter de prop del Raval. Així va ser com em vaig introduir en el món del llibre de segona mà”, explica. Anys més tard, va tenir l’oportunitat d’introduir-se al món del mercat i passar de viure’l com a client a fer-ho des de dins. Ens confessa que les relacions que es fan al mercat són molt especials: “es fa molta conversa amb els clients, n’hi ha que són molt habituals, amb qui vas parlant i els vas coneixent i es crea un vincle que acaben sent amics, gairebé. Encara que no vinguin sovint, hi ha molta proximitat amb la gent: pregunten per un llibre, els parles d’autors, pots fer recomanacions... aquesta conversa ho fa molt agradable”.
Anem ara cap al Mercat de La Concepció per conèixer la història del Carles Debón, de la Carnisseria Debón, que es troba a la parada 106-109 del mercat. El Carles, juntament amb el seu germà, són la quarta generació de carnissers de la família i des de sempre han estat vinculats al mercat. En Carles explica que “tota la vida familiar estava relacionada amb el mercat. De petits, en sortir de l’escola hi anàvem sempre, i quan teníem catorze o quinze anys els divendres i dies de festa hi anàvem a ajudar i a portar paquets”. Després d’estudiar batxillerat, el Carles combinava els estudis de grau superior en Imatge i Audiovisuals amb la feina al mercat i detalla que, a poc a poc, es va anar bolcant més a la parada. “Em vaig anar involucrant més i el que era una ajuda al negoci familiar i que em donava un suport econòmic, es va convertir en el tot”.
El Carles explica que ha viscut sempre la vida del mercat. "Tinc altres companys paradistes que conec des de petits i recordem anècdotes de quan teníem quinze anys. Han passat els anys i ens hi hem trobat". El relleu generacional és una qüestió que preocupa, i diu que a La Concepció “hi ha certes parades que han seguit i altres que han tancat o han entrat altres paradistes. S’està perdent una mica, costa que el jovent s’interessi per la feina a la parada”. Per a ell, el fet de viure la vida del mercat i estar-hi relacionat des de petit ha estat decisiu.
A l’altra banda de la parada, també és important que la gent jove vagi als mercats. Segons el Carles, “la clientela de sempre s’ha anat conservant, però també ha entrat clientela nova, jove. Potser no tanta com esperem, però es va renovant amb noves famílies que arriben al barri”. Reconeix que, arran del confinament, ara no hi ha la quantitat de famílies que hi havia abans, però diu que “el fet de ser un servei essencial durant aquesta època va fer que la gent ens conegués més en profunditat que abans i hem tingut un nou tipus de clientela que ens ha ajudat a donar-nos a conèixer”.
El Pablo i el Carles són només dos dels joves comerciants que podeu trobar als mercats de Barcelona. Si voleu conèixer més paradistes, estigueu atents al blog!
Afegeix un comentari