Activitats específiques per a infants i joves amb discapacitat

Definició 

Les activitats de lleure contribueixen a la satisfacció personal i a la millora de la qualitat de vida dels infants i joves que hi participen, ja que fomenten les relacions interpersonals, l’entreteniment i potencien les capacitats i l’autonomia personal.

Dins l'àmbit del lleure per a infants amb discapacitat, a banda de la possibilitat que els nens i joves participin de la programació estàndard inclusiva existeixen activitats que s'adrecen de manera específica a col·lectius amb discapacitat i que normalment són promogudes pel teixit associatiu a través d'esplais o grups.

Les diferents entitats, en funció del col·lectiu de persones a les quals s'adrecen (mobilitat reduïda, paràlisi cerebral, persones cegues, discapacitat auditiva...) organitzen la seva programació d'activitats de lleure. També els centres de dia, residències i centres ocupacionals vetllen per l'oci de les persones usuàries dels seus centres. En alguns casos les activitats poden estar dirigides a infants amb pluridiscapacitat o a diversos col·lectius alhora.

Les activitats de lleure específiques per a infants i joves amb discapacitat es programen en moltes ocasions en el marc de programes de respir que permeten als nois i noies gaudir d'una estona de lleure mentre els pares i mares o persones cuidadores poden disposar de temps per a elles mateixes. A la ciutat de Barcelona l'Ajuntament impulsa el programa Temps per a Tu, que funciona als deu districtes de la ciutat amb activitats de lleure per a infants, joves i persones adultes amb discapacitat i persones amb dependència i les seves famílies.

Requisits 
  • Cal ser un infant o jove amb discapacitat
  • Cal tenir els requisits establerts per l'entitat o grup organitzador
Tràmits 
  • Cal contactar directament amb el grup, entitat o programa que interessi
Observacions 

En funció dels objectius de cadascuna de les entitats i del tipus d'usuaris que acullen, cada grup o esplai té unes característiques pròpies en quant a activitats, nombre d'usuaris, etc.

La guia de recursos informa sobre els recursos, ajuts i beneficis que han estat considerats d’interès per a les persones amb discapacitat que resideixen a la ciutat de Barcelona.

Són recursos propis de l’Ajuntament de Barcelona i també d’altres administracions, raó per la qual et recomanem que consultis els enllaços de l'apartat 'Més informació' per assegurar-te que sigui la darrera versió actualitzada.

Si hi detectes qualsevol error o trobes que hi manca algun recurs, informa’ns-en a través d’aquest formulari​.

Comparteix aquest contingut