Benvingut a Superilles | Superilles

Programa de Superilles a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona vol donar un impuls al programa de Superilles a diferents barris i districtes de Barcelona, amb vocació d’anar-se estenent per la major part de la trama Cerdà de la ciutat.

El model Superilles de l’Ajuntament de Barcelona pretén redefinir l’espai públic de la ciutat com a llocs habitables, espais comunitaris, territoris d’extensió de la residència i àmbits per al joc, el verd, la història i la vida local dels barris. Per fer-ho planteja repensar la ciutat a partir de noves formes d’agrupació, basades en les illes tradicionals, replantejant el rol dels carrers i fomentant la interacció i l’agrupament social.

Més informació

Nou punt d'atenció de la Superilla del Poblenou i Jornada oberta de valoració i propostes

Objectius

El programa superilles vol repensar i redefinir l’espai públic mitjançant quatre grans grups d’objectius:

 1. Mobilitat més sostenible
  • Integrar les noves xarxes d’autobusos i de bicicleta d’acord amb el Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona, fomentar els desplaçaments en bicicleta i a peu, millorar la distribució de mercaderies, i reduir els sorolls i les emissions contaminants.
 2. Revitalització de l’espai públic
  • Pacificar els carrers, incrementar els espais d’estada i promocionar nous usos a l’espai públic.
 3. Foment de la biodiversitat i el verd urbà
  • Millorar l’arbrat viari, afavorir microhàbitats per atraure els ocells i augmentar el verd a través de nous espais comunitaris.
 4. Integración de los procesos de governança
  • Implicar a la ciutadania en la definició dels projectes i en el desenvolupament d'accions.

  Superilles

  Les Corts

  Barri de La Maternitat i Sant Ramon.

  La superilla de Maternitat i Sant Ramon vol ser inclusiva, posant en el centre de la seva intervenció a les persones.

  L’objectiu és millorar la seva qualitat i condicions de vida, amb una gestió racional dels recursos naturals i de l’espai públic, a través d’una participació activa i democràtica de tots els agents, i combatent la desigualtat i l’exclusió dels seu veïnat.

  Eixample

  Barris de l’Antiga i La Nova Esquerra de l’Eixample.

  La superilla de l'Esquerra de l'Eixample és la de més densitat de població i amb un grau de diversitat urbana molt elevat.

  Els factors clau d’aquest cas pilot són la creació de nous espais d’estada dins del teixit, com per exemple l’alliberament de cruïlles de carrers i la disminució de les afeccions per les xarxes de mobilitat (soroll i contaminació).

  Gràcia

  Participa-hi

  El programa superilles és du a terme amb la implicació de veïns i veïnes, entitats i l’Ajuntament. La participació és oberta a totes les persones interessades a través de trobades i activitats amb incidència a diversos nivells:

  • Nivell de barri / nivell de ciutat: en primer lloc amb les contribucions de les entitats locals i de veïns i veïnes, però també amb les de les organitzacions de la ciutat expertes en diferents temàtiques, que poden enriquir el projecte. Aquest nivell ja s'ha començat a treballar a les sessions de PAD/PAM.
  • Participació en la definició de la proposta / implicació en les accions: tant amb aportacions sobre com volem que siguin les superilles com amb actuacions concretes sobre el terreny.

  El procés participatiu compta amb tallers pràctics oberts a veïns i veïnes, a entitats i a totes les persones interessades, així com un grup impulsor a cada zona format per representants d’entitats i de l’Ajuntament, que actua com a motor permanent.

  • 2016: Propostes
   • Elaboració de propostes
   • Priorització
  • 2017-18: Implementació
   • Programació
   • Pressupost
   • Execució
  • 2019: Avaluació
   • Recollida de dades
   • Comparació d’indicadors
   • Consecució

  Tallers

  Històric

  Pàgines

  Notícies

  dl., 09/19/2016 - 17:56

  Millores a la superilla del Poblenou gràcies a les aportacions veïnals

  Urbanisme. S'han millorat tant les zones de càrrega i descàrrega com els espais de gir i s'han ajustat els temps dels semàfors.

  dj., 09/08/2016 - 11:13

  Barcelona prepara la Setmana de la Mobilitat Sostenible

  Un any més, del 16 al 22 de setembre se celebrarà la importància de moure’s de manera saludable i respectuosa amb el medi ambient.

  dv., 09/02/2016 - 12:24

  Més de vuit mil metres quadrats lliures a la superilla del Poblenou

  Urbanisme. La reordenació del trànsit permet alliberar l’espai per a altres usos ciutadans.

  Llegeix més

  #SUPERILLES a TWITTER