Espai sensorial

Què és un espai sensorial?

Les sales sensorials afavoreixen l’atenció i el benestar amb materials i dispositius electrònics que juguen amb el so, la llum o la vibració. És un entorn dissenyat especialment per a l’estimulació sensorial i que permet adequar els estímuls, controlar el soroll, la il·luminació o la temperatura. Es tracta d’un espai agradable, segur i accessible des d’un punt de vista físic i cognitiu, que afavoreix l’atenció i promou l’exploració, el plaer i els sentiments de benestar servint-se de diversos dispositius i materials.

Per què dins la biblioteca?

L’objectiu d’aquest espai sensorial és, d’una banda, fer accessible la biblioteca a persones amb desordres sensorials i, de l’altra, iniciar un projecte de foment de la lectura vivencial i innovador. Creiem en el potencial d’una sala sensorial dins la biblioteca, tant en el vessant d’innovació de la dinamització de la lectura, com en el de millorar l’accessibilitat i fer de les biblioteques espais més inclusius.

Foment de la lectura

La sala sensorial possibilita poder gaudir de les històries de manera vivencial, i ens permet apropar la lectura de manera més atractiva als infants, crear un entorn integral d’estimulació de tots els sentits i propiciar una experiència vivencial immersiva. També volem destacar el fet que en dur a terme una sessió de dinamització de la lectura a l’espai sensorial, s’està oferint, de manera natural, una activitat inclusiva, ja que es dona l’oportunitat a infants amb dificultats sensorials de participar en les activitats proposades.

Ús individual

Els usuaris i usuàries amb necessitats especials poden reservar la sala en sessions de 30 minuts o 1 hora, per fer ús de la biblioteca. La biblioteca ofereix xerrades informatives destinades a famílies, cada dissabte, a les 12.00 hores.

Projectes comunitaris

Oferim a les escoles i associacions, entre altres, la possibilitat de treballar conjuntament. Aquest espai pot ser molt adequat per adquirir nous aprenentatges, treballar temes emocionals, etcètera.

Espai sensorial