Biblioteca

La creació de la Biblioteca Francesca Bonnemaison es remunta al 1909-1910, quan Francesca Bonnemaison va crear l'Institut de Cultura i la Biblioteca Popular de la Dona, la primera biblioteca per a dones de tot Europa. La seva primera ubicació va ser la parròquia de Santa Anna, i el 1910 es va traslladar al carrer d'Elisabets.

La missió d'aquestes dues institucions era oferir accés a la cultura, a la formació i a la informació a les dones treballadores. Les seves sòcies podien participar en classes de patronatge, cuina, càlcul mercantil, dactilografia, gramàtica en diverses llengües, taquigrafia i educació física, entre altres matèries.

L'èxit i el prestigi va ser tal que el nombre de sòcies creixia any rere any, i va arribar a les 8.000 el 1930. Precisament aquest creixement va ser el motiu del trasllat el 1922 a la seu del carrer de Sant Pere més Baix, l'actual ubicació de la biblioteca.

Amb la Guerra Civil i, més concretament, durant el franquisme, el centre es va convertir en l'Instituto de Cultura para la Mujer de la Secció Femenina de la Falange, alhora que la biblioteca s'integrava a la Red de Bibliotecas Populares.

Fins al 1936 va funcionar per a les alumnes de l'Institut, però a finals del 1937 es va obrir al públic femení. Des del 1963 és oberta a tota mena de públic: infants, joves i adults, i des del 1976 porta el nom de la seva fundadora: Francesca Bonnemaison.

Avui l'edifici on es troba la biblioteca és conegut com l'Espai Francesca Bonnemaison, centre que fomenta la participació i els drets de les dones i que inclou, a més a més de la biblioteca, l' Oficina de Promoció de Polítiques d'Igualtat Dona-Home, l' Escola de la Dona i el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

Actualment es poden consultar els dietaris de la biblioteca des de l'any 1941 i fins al 1978, que ara són accessibles per a tots els públics des del web de la Memòria Digital de Catalunya.

La Biblioteca Francesca Bonnemaison també conserva els dietaris de la Biblioteca Popular Pere Vila, que van des de l'any 1933, data de la seva inauguració, i fins al 1951.