Les biblioteques comencem l’any amb força!

Activitats. Descobreix les trobades literàries i les activitats destacades del primer trimestre a les biblioteques de la ciutat

Comencem el 2024 amb noves visites d’autors i autores a Biblioteques de Barcelona

Divendres 26 de gener, a la Biblioteca Gabriel García Márquez, Albert Lladó conversarà amb Marc Giró i l’editor de Galaxia Gutenberg Joan Tarrida, sobre el seu nou llibre, Contra la actualidad, treinta preguntas ante la robotización del presente.

Durant el mes de febrer rebrem les visites de la guanyadora dels premis Windham Campbell i Hawthornden, Tessa Hadley (14/02 Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles), Elvira Sastre (15/02 Biblioteca Francesca Bonnemaison), Luis Landero (22/02 Biblioteca Jaume Fuster) i Pierre Lemaitre (26/02 Biblioteca Jaume Fuster). I al març conversarem amb Mariana Enríquez (7/03 Biblioteca Jaume Fuster) i Barbara Kingsolver, premi Pulitzer 2023 (20/03 Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles).

Al març es presentarà la novel·la pòstuma de Gabriel García Márquez En agosto nos vemos (Random House), a la Biblioteca Gabriel García Márquez.

Visites d’autors i autores dels mesos de gener i febrer

Seguim amb la celebració dels vint-i-cinc anys dels Clubs de Lectura de Biblioteques de Barcelona

En el marc dels clubs de lectura els propers mesos conversarem amb Isabel-Cristina Arenas Sepúlveda, Màrius Serra, Marta Carnicero, Kike Ferrari, Inés Macpherson, Sergi Pàmies, Rosa Ribas, Marc Pastor o Juana Dolores, entre d’altres.

Visites d’autors i autores dels mesos de gener i febrer

Amb el nou any s’inicien nous clubs de lectura presencials, amb lectures de temàtiques tan diverses com la migració llatinoamericana, la literatura escrita per dones, les realitats fora de la norma cishetero o les noves masculinitats. I també comencen nous clubs virtuals, on sovint les lectures les acompanyen persones molt especials: autors, traductors o editors. Aquest any conversarem virtualment amb escriptors i escriptores com Rosa Ribas, Javier Díez Carmona, Toni Hill o l’editor de Periscopi Aniol Rafel.

Clubs de lectura a mida
Clubs de lectura virtuals
Clubs de lectura especials pel BCNegra

Iniciem la programació de nous cicles temàtics

XVIII Cicle de Filosofia. Humanisme, transhumanisme i posthumanisme
De l’11 de gener al 27 de febrer de 2024
Cicle coordinat per Francis García Collado
Programació

Cada cop són més presents les teories transhumanistes que parlen de la necessitat de millorar, mitjançant la tecnologia i la química, l’ésser humà; o fins i tot superar-lo, tal com proposa el posthumanisme. I què hi ha de l’humanisme? Ens ho preguntarem en aquest cicle de diverses xerrades i diàlegs.

Llums, càmera i cinema
Del 17 de gener al 4 d’abril de 2024
Biblioteca Xavier Benguerel
Cicle coordinat per Daniel Agudo
Programació

Us convidem a conèixer de primera mà els aspectes que fan que l’audiovisual funcioni, tant en l’àmbit narratiu com tècnic. Analitzarem des de la funció del so i de l’enquadrament d’una escena fins al procés de muntatge, passant per les estructures narratives de productes d’èxit com el cinema de catàstrofes dels anys setanta i les dels ara omnipresents True Crime.

Barcelona, la ciutat de les 300 llengües
Del 20 de febrer al 21 de març de 2024
Programació

Barcelona s’ha convertit en una ciutat multilingüe. Diversos estudis apunten a la presència de parlants d’uns tres centenars de llengües, cadascuna de les quals vehicula i expressa pràctiques culturals i memòries no sempre prou conegudes i reconegudes. Aquest cicle ens acosta a aquesta diversitat i ens fa reflexionar sobre la importància i la necessitat de protegir i garantir l’exercici dels drets culturals i lingüístics —sobretot en situacions en què les persones i comunitats de parlants es troben subordinades.

Al març la divulgació científica serà molt present a les biblioteques amb el cicle Visions de la Ciència, que girarà entorn de les malalties del cor, una de les principals causes de mort a Catalunya i al món. També començarà la segona edició del cicle Barcelona a fons, cinc itineraris que combinen visites a les biblioteques i als arxius municipals.

Nous tallers de l’Obrador

L’Obrador és un espai que ofereix propostes relacionades amb la lectura, l’escriptura i l’expressió oral amb l’objectiu que les persones participants creïn continguts a través de diversos formats: tradicionals, híbrids i experimentals.

Aquest trimestre trobareu dues propostes noves:

Petites grans històries: escriure (i llegir) relat
A càrrec de Gemma Solsona
Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte
Dijous 1, 8, 15 i 22 de febrer, de 18.30 a les 20 h
Cal inscripció prèvia

Llegir, escriure i compartir
A càrrec de Belén López Peiró
Biblioteca Francesca Bonnemaison
Dimecres 14 i 28 de febrer, i 13 i 27 de març, de 18 a les 20 h.
Cal inscripció prèvia

Formació tecnològica

Segueix la programació dels tallers de ciència i tecnologia, on us podeu iniciar i avançar en els vostres coneixements d’internet i de les diverses eines tecnològiques, ja podeu veure la nova programació!

Programació Antenes Cibernàrium
Programació Formació Bàsica TIC

Els infants i joves d’entre 6 i 12 anys trobaran a les biblioteques una programació que té com a objectiu fomentar l’interès per la ciència i la tecnologia, són els tallers EstàsOn. Aquest trimestre, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, descobrirem que les dones van tenir un paper important en la ciència al taller “Les científiques canvien el món!”

Programació EstàsON

Festivals

Un any més les biblioteques som presents als principals festivals culturals de la ciutat! Els propers mesos ens trobareu a BCNegra (5-11 de febrer), Graf (2-3 de març), Spring Festival Barcelona Obertura (5-24 de març), Dansa metropolitana (10-27 de març) o Flic Festival (16 i 17 de març), entre d’altres.