Directe als ulls. Retra(t)s d’Ana Portnoy (1950-2020)

Exposició. La Biblioteca Jaume Fuster acull una exposició de retrats d’autors de gènere negre realitzats per la fotògrafa Ana Portnoy. Del 21 de gener al 23 de març.

L’exposició forma part del programa d’activitats del Festival BCNegra2021 i inaugurarà el festival el dia 21 de gener a les 18 h. Activitat en directe des del canal YouTube de Biblioteques de Barcelona.

Amb la participació de:

Joaquim Noguero, comissari de l’exposició i professor de Periodisme Cultural a la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL).

Sergio Vila-Sanjuán, periodista cultural de La Vanguardia i escriptor. L’any 2013, va guanyar el Premi Nadal amb la novel·la Estaba en el aire. La seva obra més recent és El informe Casabona (2017).

Juan Portnoy, fill de la fotògrafa Ana Portnoy.

Carlos Zanón, comissari de BCNegra.

Ana Portnoy va arribar a Barcelona el 1977, on es va enamorar del mar i de la ciutat. En certa mesura, li recordava al seu Buenos Aires natal. Aquí van créixer els seus fills i, amb el mateix compromís amb què havia militat i estimat a l’Argentina, aquí va establir contacte amb els altres a través de la fotografia. Retratar va esdevenir la seva veu, una bona via de sortida per a la seva curiositat envers la gent. La seva mirada cap als altres era comunicació amb el cor a la mà. De la tendresa de l’infant, de la fragilitat de la gent gran, de les màscares de l’escriptor, de la molta gent de tota mena fotografiada, Ana Portnoy en treia sempre el millor moment, l’instant revelador, la veritat que ella trobava en el pou transparent dels ulls de cada personatge, on la disfressa és impossible i ja no s’hi val a simular. En les seves fotos de creadors, en les dels reportatges pel dominical d’El Periódico, en les de molts barcelonins al mig del carrer, la força de les imatges és justament en aquesta mirada: la dels ulls que miren la càmera i, per descomptat, la de la fotògrafa. Cada foto és una història, instants al servei de la memòria de tots.

Més informació