Barcelona a fons. Arxius i biblioteques al descobert
Del 14 de març al 18 d'abril de 2024
Quins tresors conserven els arxius de Barcelona? I les biblioteques? A través de cinc itineraris que combinen visites a les biblioteques i als arxius, tindrem l’oportunitat de conèixer aquest ric, i poc conegut, fons documental.
Una ocasió única per obrir caixes, vitrines i carpetes i descobrir el valuós patrimoni que conserven aquests equipaments municipals.
Una iniciativa organitzada per l'Arxiu Municipal de Barcelona i les Biblioteques de Barcelona.
Cicle coordinat i realitzat per Rafa Burgos.
Inscripcions obertes l'1 de març, a les 16 hores.
Itinerari 1. Sants-Montjuïc: De Núria Feliu a ‘Rockdelux’
Dijous 14 de març, a les 17 h, a la Biblioteca Vapor Vell. Cal inscripció prèvia.
La música serà el fil conductor d'aquest itinerari comprès entre la Biblioteca Vapor Vell, on veurem tresors com el fons documental i sonor de la mítica revista musical Rockdelux (vinils, llibres o fotografies), i l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc. Recordarem la importància que han tingut alguns orfeons i sales de ball de la zona, de la qual van deixar constància cartells i altres materials que conserva l’arxiu. I no ens oblidarem de retre un homenatge a la santsenca Núria Feliu. Ens capbussarem en documents personals, com ara la correspondència que va mantenir amb Salvador Espriu, Tarradellas o Pasqual Maragall.
Itinerari 2. Ciutat Vella: Moda i ciutat, de fotògrafs i desfilades
Dijous 21 de març, a les 17 h, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison. Cal inscripció prèvia.
Creadors com Santa Eulàlia, Pertegaz o Pedro Rodríguez han portat el nom de la ciutat arreu del món. La Biblioteca Francesca Bonnemaison disposa d’un fons especial de moda amb un destacat nombre de llibres i revistes. Per la seva banda, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) conserva alguns reportatges fotogràfics sobre desfilades de moda celebrades al llarg del segle XX. Uns actes que van ser retratats per fotoperiodistes com Pérez de Rozas o Colita en localitzacions singulars com ara l’Hotel Ritz, la cúpula del Teatre Coliseum o el Palau Nacional de Montjuïc.
Itinerari 3. Les Corts: Fils, versos i natura
Dijous 4 d’abril, a les 17 h, a la Biblioteca Montserrat Abelló. Cal inscripció prèvia.
La relació entre la indústria tèxtil i el treball femení serà un dels fils conductors d'aquesta sessió. La Biblioteca Montserrat Abelló, a banda de rebre el nom d’una de les millors poetes catalanes de la segona meitat del segle XX, s’ubica a l’antiga fàbrica tèxtil Benet i Campabadal. Un espai que va tenir diferents usos un cop hi va desaparèixer l’activitat fabril. L'Arxiu Municipal del Districte de les Corts conserva fotografies que testimonien les activitats que ha anat acollint, així com una selecció d’imatges sortides de la càmera d’en Bonaventura Batlle i Piera, un gracienc establert a les Corts que va lluitar per la defensa del patrimoni cultural, arquitectònic i natural del districte.
Itinerari 4. Nou Barris: El doctor Pi i Molist i la salut mental
Dijous 11 d’abril, a les 17 h, a la Biblioteca Nou Barris. Cal inscripció prèvia.
La salut mental serà el fil conductor que ens acompanyarà al llarg de la visita als dos equipaments. I és que tant l’arxiu com la biblioteca comparteixen unes instal·lacions carregades d’història: l’antic Institut Mental de la Santa Creu (1889) dirigit pel doctor Emili Pi i Molist. Per la seva banda, l’Arxiu Municipal del Districte de Nou Barris conserva documentació (cartells, fotografies, tríptics, revistes o cartes) que ens ajuden a entendre com l’antic institut mental ha acabat esdevenint un gran equipament cultural per al barri.
Itinerari 5. Ciutat Vella: Barcelona, seny i rauxa
Dijous 18 d’abril, a les 17 h, a la Biblioteca Gòtic – Andreu Nin. Cal inscripció prèvia.
La història contemporània de Barcelona sovint ha estat descrita com un fràgil equilibri entre el seny i la rauxa. Una delicada combinació entre les seves dues ànimes: ciutat obrera i ciutat burgesa. Explicarem les dues cares de la moneda prenent com a exemple de la primera la figura de l’intel•lectual i polític Andreu Nin, de qui la biblioteca conserva un fons específic. En relació amb la ciutat burgesa, gaudirem de plànols i altre tipus de documentació relativa al Gran Teatre del Liceu de Barcelona o al Teatre Principal que es conserva a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona.
Segueix i comenta aquest cicle amb #BarcelonaAFons