Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot
Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot
8M. Març feminista a Biblioteques de Barcelona
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, les Biblioteques de Barcelona s’omplen d’activitats especials durant tot el mes de març.

Biblioteques de Barcelona celebra el 8M amb una programació d’activitats especials.
Durant el mes de març, per commemorar el Dia Internacional de les Dones, les biblioteques ofereixen propostes, adreçades a tots els públics, que inclouen conferències, presentacions de llibres i tallers, entre altres activitats.
A banda de la programació especial pel 8M, és important destacar el fons d’especialització Dones i feminismes de la B. Francesca Bonnemaison, un espai de referència amb un dels millors fons de la ciutat. A més, la biblioteca programa, al llarg de l’any, activitats relacionades amb la seva especialització: clubs de lectura, xerrades i tallers. També convé mencionar el fons Feminisme i LGTBIQ+ de la B. Poble-sec – Francesc Boix.
Les propostes més destacades de la programació per celebrar el 8M són: els cicles temàtics ‘Art i gènere’ i ‘Les dones en la història’; les nombroses presentacions de llibres d’autores d’arreu com Sara Mesa, Rachel Cusk, Antònia Carré-Pons, Txell Feixas Torras, Sílvia Alcàntara i Samantha Schweblin; les trobades amb Clara Ramas, Luna Miguel, entre altres; l’acte d’homenatge a Rosa M. Arquimbau a la biblioteca que porta el seu nom, la B. Vila de Gràcia – Rosa M. Arquimbau i altres activitats!
Del 10 al 20 de març, el cicle Art i gènere oferirà 4 sessions dedicades a diverses artistes icòniques del segle XX: Emilie Flöge, Hilma af Klint, Lee Krasner, Gerda Wegener i Lili Elbe. A càrrec de Montse Pérez de siNesteSia.
El segon cicle amb motiu del 8M és Les dones en la història, a càrrec de Carme Mestres, catedràtica de Geografia i Història. Un cicle de 3 sessions, del 13 al 24 de març, fent un recorregut des de l’antiguitat clàssica fins al segle XX: De deesses a esclaves: les dones en l’antiguitat clàssica (Grècia i Roma), Reines, monges o bruixes: la dona medieval i De la submissió a l’emancipació: les dones en l’edat contemporània (segles XIX i XX).
Durant tot el mes les biblioteques rebran a autores de renom, en destaquem algunes. Dimarts, 4 de març, a la B. Montserrat Abelló, la sessió sobre la Malenconia d’Escola de Pensament té com a convidada a la filòsofa Clara Ramas. L’escriptora Antònia Carré-Pons és la primera dona dels Parlem amb de març, presenta la seva darrera novel·la La gran família (Club Editor, 2025), a la B. Francesca Bonnemaison, el 10 de març. Dos dies després, el 12 de març, Sílvia Alcàntara conversa sobre la seva exitosa novel·la històrica Olor de Colònia (Edicions de 1984, 2009), a la B. Sofia Barat. Tot seguit, el 13 de març, Parlem amb Samantha Schweblin a la B. Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles. L’autora argentina presenta el seu nou llibre de relats El buen mal (Seix Barral, 2025). I el mateix dia, Txell Feixas Torras conversa sobre Aliades. Les nenes de Xatila desafien les regles del joc (Ara Llibres, 2023) a la B. Trinitat Vella – José Barbero . El dissabte, 15 de març, l’escriptora Luna Miguel serà la convidada de l’últim programa de la segona temporada d’Interior Maconda. Rachel Cusk protagonitzarà el següent Parlem amb, el 17 de març a la B. Jaume Fuster, per presentar la seva nova novel·la, Desfilada (Les hores, 2025) / Desfile (Libros del Asteroide, 2025). I el 18 de març, també a la B. Jaume Fuster, Parlem amb Sara Mesa amb motiu de la publicació de la seva esperada nova novel·la, Oposición (Anagrama, 2025).
A banda de les presentacions, també us proposem unes altres activitats.
El 4 de març, a la B. Horta – Can Mariner, la conferència L’Enginy (In)visible, a càrrec de Núria Salán, professora i investigadora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (UPC). Una xerrada per donar a conèixer dades, curiositats i reflexions sobre la invisibilitat femenina en ciència i tecnologia. El 5 de març, a la B. Clarà, Sempre libera. Òpera i feminisme. Wagner, Puccini i Strauss, a càrrec de Teresa Torres, una xerrada dedicada a algunes de les heroïnes d’òpera més subversives, rebels i feministes dels segles XIX i XX.
El 6 de març, a la B. Gabriel García Márquez, no us perdeu l’activitat Totes les veus, totes les lluites. Reivindiquem el Dia Internacional de la Dona dedicada a conèixer les desigualtats i vulneracions de drets que pateixen les dones i nenes del Sud Global i les lluites que duen a terme per combatre-les. L’activitat inclou dues sessions: a les 17 h, contacontes i acció artística per a famílies a càrrec de Sherezade Bardají i Eduxarxa, i després, a les 18 h, espai de trobada, lectura de textos i acció artística amb Txell Feixas, Nadia Ghulam i Ana Rutilia. Organitza: Biblioteques Sense Fronteres. També, el 6 de març, a la B. Nou Barris – Aurora Díaz Plaja s’hi programa el Cinefòrum del curtmetratge ‘’La loca y el feminista’’ i l’11 de març, el taller d’autocures Rol de les dones a càrrec de Fem Diana, Comunalitat Urbana 9B.
Una de rellevant és l’Homenatge a Rosa M. Arquimbau. La Biblioteca Vila de Gràcia ha estat batejada amb el seu nom i ho celebrarem, el 17 de març, amb un acte conduït per l’escriptora Marta Carnicero amb la participació de: l’especialista en l’obra d’Arquimbau, Julià Guillamon, i la directora, Ester Villamor, i una de les actrius, Carlota Olcina, de l’obra Marie, la roja d’Arquimbau que es representa, del 6 de març al 6 d’abril, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC)*.
La barcelonina Rosa Maria Arquimbau Cardil (1909 – 1992) va ser periodista, escriptora i activista. D’origen humil, va començar a escriure de molt jove. Els seus primers textos en prosa, a més d’alguns poemes, van ser publicats al setmanari Dona Catalana. Uns escrits entorn de l’art, l’amor i l’amistat amb una visió feminista molt avançada per l’època.
En el darrer any, 7 biblioteques de Barcelona han actualitzat el seu nom i inclouen el nom de dones rellevants del món del llibre, la cultura o de l’entorn veïnal i associatiu: la poeta i novel·lista Ana María Moix, l’escriptora Carmen Laforet, l’escriptora i bibliotecària Aurora Díaz Plaja, l’activista social M. Àngels Riva, la periodista Mària Sánchez, l’oceanògrafa Josefina Castellví i Rosa M. Arquimbau.
El 19 de març, torna el Elles canten, elles parlen, a B. Fort Pienc- Ana María Moix. En aquesta sessió la protagonista és l’artista musical Olga Zoet.
I de la música passem a la tecnologia! Del 3 al 7 de març, hi ha programades 11 sessions del taller Dones en acció: dissenya el teu cartell pel 8M amb Canva. Activitat amb inscripció prèvia (a partir de 16 anys).
Algunes de les activitats per a petits i joves de març també giren entorn la celebració del 8M.
Els #EstàsON ofereixen 11 sessions, a 11 de biblioteques, del taller Ciència i dona (de 9 a 12 anys) que té com a objectiu conèixer les importants aportacions, que sovint han estat injustament invisibilitzades, de les dones a la ciència. Inscripcions obertes!
El 12 de març, a la B. Ignasi Iglésias – Can Fabra, taller familiar Espai segur. Una activitat de creació plàstica per a estimular la reflexió sobre la necessitat de construir espais segurs com a eina de prevenció de violències masclistes, relacionant el Sud Global (Chiapas, Mèxic) amb el context local. (a partir de 5 anys acompanyat d’una persona adulta). A càrrec de Creart. Organitza: Biblioteques Sense Fronteres.
Per als més menuts, el 13 de març, a la B. Francesca Bonnemaison, La rateta Arbequina, sessió de narració oral (a partir de 4 anys) a càrrec de Magda Marçal i Martina Escoda. I més contes de temàtica feminista, el 25 de març a la B. Sant Pau-Santa Creu, la sessió de narració oral Dona amb Gisela Llimona (a partir de 4 anys).
• I també…
Biblioteques de Barcelona programa clubs de lectura amb mirada feminista com: Desmuntant desigualtats, a càrrec de Claudia Frontino (a la B. Trinitat Vella – José Barbero); Flamarades sortiran, poesia catalana feminista, conduït per M. Antònia Massanet (a la B. Guinardó – Mercè Rodoreda); Dones de la novel·la negra, dirigit per Anna Maria Villalonga (a la B. Poble-sec – Francesc Boix); Assaig Feminista, amb Jenn Díaz (a la B. Francesc Bonnemaison), o Una lectura pròpia, conduït per Anna Maria Villalonga (a la B. Montserrat Abelló).
No oblideu les recomanacions lectores sobre el Dia Internacional de les Dones que trobareu al Bibarnabloc i a la BiblioDigital, així com les exposicions de fons que trobareu a moltes biblioteques.
*Amb el carnet de biblioteques teniu un 10% de descompte en les entrades del TNC.