Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte

Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte

8M. Març feminista a Biblioteques de Barcelona

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, les Biblioteques de Barcelona s’omplen d’activitats especials durant tot el mes de març.

..
03/03/2025 - 09:33 h

Biblioteques de Barcelona celebra el 8M amb una programació d’activitats especials.
Durant el mes de març, per commemorar el Dia Internacional de les Dones, les biblioteques ofereixen propostes, adreçades a tots els públics, que inclouen conferències, presentacions de llibres i tallers, entre altres activitats.
A banda de la programació especial pel 8M, és important destacar el fons d’especialització Dones i feminismes de la B. Francesca Bonnemaison, un espai de referència amb un dels millors fons de la ciutat. A més, la biblioteca programa, al llarg de l’any, activitats relacionades amb la seva especialització: clubs de lectura, xerrades i tallers. També convé mencionar el fons Feminisme i LGTBIQ+ de la B. Poble-sec – Francesc Boix.

Les propostes més destacades de la programació per celebrar el 8M són: els cicles temàtics ‘Art i gènere’ i ‘Les dones en la història’; les nombroses presentacions de llibres d’autores d’arreu com Sara MesaRachel Cusk, Antònia Carré-Pons, Txell Feixas Torras, Sílvia Alcàntara i Samantha Schweblin; les trobades amb Clara Ramas, Luna Miguel, entre altres; l’acte d’homenatge a Rosa M. Arquimbau a la biblioteca que porta el seu nom, la B. Vila de Gràcia – Rosa M. Arquimbau i altres activitats!

Del 10 al 20 de març, el cicle Art i gènere oferirà 4 sessions dedicades a diverses artistes icòniques del segle XX: Emilie Flöge, Hilma af Klint, Lee Krasner, Gerda Wegener i Lili Elbe. A càrrec de Montse Pérez de siNesteSia.
El segon cicle amb motiu del 8M és Les dones en la història, a càrrec de Carme Mestres, catedràtica de Geografia i Història. Un cicle de 3 sessions, del 13 al 24 de març, fent un recorregut des de l’antiguitat clàssica fins al segle XX: De deesses a esclaves: les dones en l’antiguitat clàssica (Grècia i Roma), Reines, monges o bruixes: la dona medieval i De la submissió a l’emancipació: les dones en l’edat contemporània (segles XIX i XX).

Durant tot el mes les biblioteques rebran a autores de renom, en destaquem algunes. Dimarts, 4 de març, a la B. Montserrat Abelló, la sessió sobre la Malenconia d’Escola de Pensament té com a convidada a la filòsofa Clara Ramas. L’escriptora Antònia Carré-Pons és la primera dona dels Parlem amb de març, presenta la seva darrera novel·la La gran família (Club Editor, 2025), a la B. Francesca Bonnemaison, el 10 de març. Dos dies després, el 12 de març, Sílvia Alcàntara conversa sobre la seva exitosa novel·la històrica Olor de Colònia (Edicions de 1984, 2009), a la B. Sofia Barat. Tot seguit, el 13 de març, Parlem amb Samantha Schweblin a la B. Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles. L’autora argentina presenta el seu nou llibre de relats El buen mal (Seix Barral, 2025). I el mateix dia, Txell Feixas Torras  conversa sobre Aliades. Les nenes de Xatila desafien les regles del joc (Ara Llibres, 2023) a la B. Trinitat Vella – José Barbero . El dissabte, 15 de març, l’escriptora Luna Miguel serà la convidada de l’últim programa de la segona temporada d’Interior Maconda. Rachel Cusk protagonitzarà el següent Parlem amb, el 17 de març a la B. Jaume Fuster, per presentar la seva nova novel·la, Desfilada (Les hores, 2025) / Desfile (Libros del Asteroide, 2025). I el 18 de març, també a la B. Jaume Fuster, Parlem amb Sara Mesa amb motiu de la publicació de la seva esperada nova novel·la, Oposición (Anagrama, 2025).

A banda de les presentacions, també us proposem unes altres activitats.
El 4 de març, a la B. Horta – Can Mariner, la conferència L’Enginy (In)visible, a càrrec de Núria Salán, professora i investigadora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (UPC). Una xerrada per donar a conèixer dades, curiositats i reflexions sobre la invisibilitat femenina en ciència i tecnologia. El 5 de març, a la B. Clarà, Sempre libera. Òpera i feminisme. Wagner, Puccini i Strauss, a càrrec de Teresa Torres, una xerrada dedicada a algunes de les heroïnes d’òpera més subversives, rebels i feministes dels segles XIX i XX.
El 6 de març, a la B. Gabriel García Márquez, no us perdeu l’activitat Totes les veus, totes les lluites. Reivindiquem el Dia Internacional de la Dona dedicada a conèixer les desigualtats i vulneracions de drets que pateixen les dones i nenes del Sud Global i les lluites que duen a terme per combatre-les. L’activitat inclou dues sessions: a les 17 h, contacontes i acció artística per a famílies a càrrec de Sherezade Bardají i Eduxarxa, i després, a les 18 h, espai de trobada, lectura de textos i acció artística amb Txell Feixas, Nadia Ghulam i Ana Rutilia. Organitza: Biblioteques Sense Fronteres. També, el 6 de març, a la B. Nou Barris – Aurora Díaz Plaja s’hi programa el Cinefòrum del curtmetratge ‘’La loca y el feminista’’  i l’11 de març, el taller d’autocures Rol de les dones a càrrec de Fem Diana, Comunalitat Urbana 9B.

Una de rellevant és l’Homenatge a Rosa M. Arquimbau. La Biblioteca Vila de Gràcia ha estat batejada amb el seu nom i ho celebrarem, el 17 de març,  amb un acte conduït per l’escriptora Marta Carnicero amb la participació de: l’especialista en l’obra d’Arquimbau, Julià Guillamon, i la directora, Ester Villamor, i una de les actrius, Carlota Olcina, de l’obra Marie, la roja d’Arquimbau que es representa, del 6 de març al 6 d’abril, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC)*.
La barcelonina Rosa Maria Arquimbau Cardil (1909 – 1992) va ser periodista, escriptora i activista. D’origen humil, va començar a escriure de molt jove. Els seus primers textos en prosa, a més d’alguns poemes, van ser publicats al setmanari Dona Catalana. Uns escrits entorn de l’art, l’amor i l’amistat amb una visió feminista molt avançada per l’època.
En el darrer any, 7 biblioteques de Barcelona han actualitzat el seu nom i inclouen el nom de dones rellevants del món del llibre, la cultura o de l’entorn veïnal i associatiu: la poeta i novel·lista Ana María Moix, l’escriptora Carmen Laforet, l’escriptora i bibliotecària Aurora Díaz Plaja, l’activista social M. Àngels Riva, la periodista Mària Sánchez, l’oceanògrafa Josefina Castellví i Rosa M. Arquimbau.

El 19 de març, torna el Elles canten, elles parlen, a B. Fort Pienc- Ana María Moix. En aquesta sessió la protagonista és l’artista musical Olga Zoet.

I de la música passem a la tecnologia!  Del 3 al 7 de març, hi ha programades 11 sessions del taller Dones en acció: dissenya el teu cartell pel 8M amb Canva. Activitat amb inscripció prèvia (a partir de 16 anys).

Algunes de les activitats per a petits i joves de març també giren entorn la celebració del 8M.
Els #EstàsON ofereixen 11 sessions, a 11 de biblioteques, del taller Ciència i dona (de 9 a 12 anys) que té com a objectiu conèixer les importants aportacions, que sovint han estat injustament invisibilitzades, de les dones a la ciència. Inscripcions obertes!

El 12 de març, a la B. Ignasi Iglésias – Can Fabra, taller familiar Espai segur. Una activitat de creació plàstica per a estimular la reflexió sobre la necessitat de construir espais segurs com a eina de prevenció de violències masclistes, relacionant el Sud Global (Chiapas, Mèxic) amb el context local. (a partir de 5 anys acompanyat d’una persona adulta). A càrrec de Creart. Organitza: Biblioteques Sense Fronteres.

Per als més menuts, el 13 de març, a la B. Francesca Bonnemaison, La rateta Arbequina, sessió de narració oral (a partir de 4 anys) a càrrec de Magda Marçal i Martina Escoda. I més contes de temàtica feminista, el 25 de març a la B. Sant Pau-Santa Creu, la sessió de narració oral Dona amb Gisela Llimona (a partir de 4 anys).

• I també…
Biblioteques de Barcelona programa clubs de lectura amb mirada feminista com: Desmuntant desigualtats, a càrrec de Claudia Frontino (a la B. Trinitat Vella – José Barbero); Flamarades sortiran, poesia catalana feminista, conduït per M. Antònia Massanet (a la B. Guinardó – Mercè Rodoreda); Dones de la novel·la negra, dirigit per Anna Maria Villalonga (a la B. Poble-sec – Francesc Boix); Assaig Feminista, amb Jenn Díaz (a la B. Francesc Bonnemaison), o Una lectura pròpia, conduït per Anna Maria Villalonga (a la B. Montserrat Abelló).

No oblideu les recomanacions lectores sobre el Dia Internacional de les Dones que trobareu al Bibarnabloc i a la BiblioDigital, així com les exposicions de fons que trobareu a moltes biblioteques.

*Amb el carnet de biblioteques teniu un 10% de descompte en les entrades del TNC.