Històric de plans
Pla del verd i de la biodiversitat (2013-2020)
Fa més d’una dècada, Barcelona es va comprometre a conservar i millorar la seva xarxa verda per beneficiar tota la ciutadania.
Per aquest motiu va desenvolupar el Pla del verd i de la biodiversitat, que definia els reptes i objectius del govern municipal per preservar els espais verds i la diversitat biològica a la ciutat.
Els objectius principals van ser: la conservació i millora del patrimoni natural de la ciutat, per evitar la pèrdua d’espècies i hàbitats; aconseguir el màxim de superfície verda i treballar-ne la connectivitat mitjançant els corredors verds; obtenir els màxims serveis ambientals i socials del verd i la biodiversitat, i fer la ciutat més resilient davant de reptes com el canvi climàtic.
Aquest pla establia accions per aconseguir una infraestructura ecològica amb beneficis ambientals i socials.
Programa d'impuls a la infraestructura verda urbana
L’Ajuntament de Barcelona va establir el “Programa d'impuls a la infraestructura verda urbana" per millorar la qualitat de vida ciutadana mitjançant l’aportació de més verd a la ciutat.
Això incloïa no només nous parcs sinó també millorar el verd actual, com l’existent als eixos verds, i promoure iniciatives com les cobertes verdes, mitgeres i balcons.
L’objectiu era transformar la ciutat amb més verd com a eix central de polítiques urbanes per millorar la sostenibilitat i la qualitat de vida.
Bona part d’aquest programa, que va finalitzar el 2023, actualment és present en els objectius del Pla natura Barcelona 2030.
Mesura de govern per a l’erradicació del glifosat
Barcelona va optar per fer una jardineria pública més respectuosa i saludable que redueix l’ús de productes fitosanitaris com els herbicides. La ciutat va prohibir l’ús del glifosat als espais verds urbans municipals el 22 de desembre de 2015.
Aquest canvi es va dur a terme per protegir la salut humana i l’ecosistema urbà, promoure la biodiversitat i millorar la qualitat ambiental.