L'Institut La Sedeta rememora la història tèxtil de la Fàbrica Pujol i Casacuberta

30/03/2023 - 13:20

Durant el proper mes d'abril, s'inaugurarà la senyalització històrica a l'Institut La Sedeta per recordar els orígens d'aquest singular edifici.

Durant el proper mes d'abril, s'inaugurarà la senyalització històrica a l'Institut La Sedeta per recordar els orígens d'aquest singular edifici.

 

Aquest proper mes d’abril s’inaugurarà la senyalització històrica a l’Institut La Sedeta per tal de rememorar el passat d’aquest edifici, que formava part de l’antiga fàbrica tèxtil Pujol i Casacuberta. Els vinils, col·locats als passadissos de les diferents plantes del centre, per tal de no interferir en la vida escolar quotidiana, mostraran a l’alumnat, al professorat i a les famílies el passat i el present d’aquest edifici singular, i quines seccions de l’antiga fàbrica tèxtil ocupaven les aules de l’actual centre educatiu.

El projecte ha estat molt participatiu. Els alumnes i professors de 4t A, 4t B i 4t C de la ESO del passat curs van fer una proposta inicial dels textos de la senyalització, i la Comissió de seguiment del Projecte de recuperació de la memòria oral de La Sedeta els va revisar, juntament amb la historiadora Carolina Chifoni, qui va fer la redacció definitiva dels textos.

Per fer aquesta senyalització s’han utilitzat fotografies i documents aportats per antigues treballadores i treballadors de la fàbrica tèxtil, durant les entrevistes realitzades a l’inici del projecte, així com per familiars de treballadors i altres persones vinculades als òrgans de direcció de la fàbrica que també han contribuït al fons documental sobre la Sedeta. Aquest fons documental es va traslladar a l’Arxiu del Districte de Gràcia el passat mes de novembre.

Amb la senyalització històrica de l’Institut La Sedeta és dona un pas endavant important en el projecte. Ara només resta pendent senyalitzar l’Escola La Sedeta per completar la senyalització històrica de tota l’antiga fàbrica Salvador Casacuberta, popularment coneguda com La Sedeta. L’any 2014 es va senyalitzar a plaça La Sedeta, amb la col·locació d’una peanya al porxo amb informació i fotos de la fàbrica i de la plantilla. L’any 2015 es va fer la senyalització del Centre Cívic La Sedeta i la de l’edifici annex, situat a la plaça. El disseny de la senyalització és comú als diferents equipaments.

La Comissió de seguiment del Projecte està integrada per l’Associació d’Amics de La Sedeta, l’Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan, Antoni González Moreno-Navarro, Àngels Tomàs (Consellera del Districte de Gràcia), Centre Cívic La Sedeta i, per aquesta senyalització en concret, l’Institut La Sedeta i l’AFA de l’Institut La Sedeta.