Investigació / Vídeo


Lliçons de lumbung u, al voltant de la coneguda documenta quinze
Amb farid rakun, Yuderkys Espinosa-Miñoso i Katia Sepúlveda

03.03.2023


A càrrec del Centre d'Arts Santa Mònica

Les curanderes del projecte de recerca i exposició El futuro ya fue: Antifuturismo cimarrón, Yuderkys Espinosa-Miñoso i Katia Sepúlveda conviden farid qrakun de ruangrupa, col·lectiu d'art contemporani amb seu a Jakarta, Indonèsia, a una conversa oberta sobre l'experiència curatorial de la documenta quinze i els debats i dilemes que presenta l'art crític contemporani quan es produeix des d'un compromís decolonial i antiracista.

farid rakun (ruangrupa), director artístic de la darrera versió de documenta, ens explicarà des de la seva experiència el que ha passat en aquest esdeveniment i les controvèrsies que es van generar al voltant de la proposta curatorial, "Arquitectura-Lumbung", com imaginar un món "un altre", on l'existència de l'altre sigui la garantia per a la continuïtat de la vida: Amb art o sense? Dins o fora d'Europa?

Alhora, Yuderkys Espinosa-Miñoso, Katia Sepúlveda i farid rakun dialogaran al voltant de les preguntes: Com seria el món si Europa -com a trop, com a programa- mai hagués existit? Quines implicacions tindria aquesta pregunta aplicada a l'àmbit artístic?

 

farid rakun és transdisciplinari i arquitecte de formació (B.Arch per la Universitas Indonèsia i M.Arch per la Cranbrook Academy of Art). Forma part del col·lectiu d'artistes ruangrupa, amb el qual va coorganitzar TRANSaction: Sonsbeek 2016 en Arnhem, Països Baixos, i va assumir la direcció artística col·lectiva de la documenta quinze (Kassel, 2022).

ruangrupa és un col·lectiu amb seu a Jakarta creat en 2000. És una organització sense ànim de lucre que s'esforça per donar suport a la idea de l'art en el context urbà i cultural mitjançant la participació d'artistes i altres disciplines com les ciències socials, la política, la tecnologia, els mitjans de comunicació, etc., per oferir una observació crítica i punts de vista sobre els problemes urbans contemporanis d'Indonèsia. Ruangrupa també produeix obres de col·laboració en forma de projectes artístics com a exposicions, festivals, laboratoris d'art, tallers, recerca, així com la publicació de llibres, revistes i periòdics en línia.

Com a col·lectiu d'artistes, ruangrupa ha participat en nombrosos projectes de col·laboració i intercanvi, inclosa la participació en grans exposicions com la Biennal de Gwangju (2002 i 2018), la Biennal d'Istanbul (2005), la Triennal d'Art Contemporani d'Àsia Pacífic (Brisbane, 2012), la Biennal de Singapur (2011), la Biennal de São Paulo (2014), la Triennal de Aichi (Nagoya, 2016) i Cosmópolis en el Centre Pompidou (París, 2017). En 2016, ruangrupa va comissariar TRANSaction: Sonsbeek 2016 en Arnhem (Països Baixos).

De 2015 a 2018 ruangrupa va codesenvolupar una plataforma cultural Gudang Sarinah Ekosistem juntament amb diversos col·lectius d'artistes a Jakarta, situada al magatzem Gudang Sarinah, Pancoran, al sud de Jakarta. Es tracta d'un espai interdisciplinari que pretén mantenir, conrear i establir un sistema de suport integrat per a talents creatius, comunitats diverses i diverses institucions. També aspira a poder establir connexions i col·laborar, compartir coneixements i idees, així com fomentar el pensament crític, la creativitat i les innovacions. Els resultats d'aquestes col·laboracions conjuntes estan oberts a l'accés públic i es presenten amb diverses exposicions, festivals, tallers, debats, projeccions de pel·lícules, concerts de música i publicacions de revistes.

En 2018, aprenent de la seva experiència en establir Gudang Sarinah Ekosistem i juntament amb Serrum i Grafis Huru Hara, ruangrupa va co-iniciar GUDSKUL: col·lectiu d'art contemporani i estudis d'ecosistemes (o Gudskul, per abreujar, pronunciat de manera similar com a "bona escola" en anglès). Es tracta d'un espai públic d'aprenentatge creat per a practicar una comprensió ampliada dels valors col·lectius, com la igualtat, el compartir, la solidaritat, l'amistat i la unió.

Enllaços d'interès:

https://ruangrupa.id/
https://documenta-fifteen.de/
https://lumbung.space/
https://gudskul.art/