Trànsits, el cicle que explora el paper de la música als actes litúrgics de les comunitats religioses de Barcelona, s'afiança amb una segona edició
Es tracta de la segona edició d'una iniciativa que la temporada passada en va celebrar una primera prova pilot. Després de l'èxit del projecte -que va exhaurir entrades en les vuit sessions celebrades i va assolir 994 assistents- enguany es consolida i dona a conèixer la realitat de diverses comunitats de la ciutat per mitjà de deu cites més precedides de converses que, entre moltes d'altres, fan de Barcelona una ciutat diversa, híbrida i multicultural.
De fet, aquest cicle és l’aposta de L’Auditori i el Museu de la Música per treballar el fet musical des de la interculturalitat, partint de la diversitat de pràctiques musicals que ofereixen les múltiples comunitats de la ciutat en contextos rituals, litúrgics i paralitúrgics. Per la ciutat, Trànsits és, segons Sara Belbeida, comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l'Ajuntament de Barcelona, "un exemple de participació ciutadana ja què són les mateixes comunitats que obres les seves portes i permeten a la resta de veïns i veïnes de la ciutat compartir aquests moments de ritual i litúrgia".
En paraules de Jordi Alomar, director del Museu de la Música, "Trànsits no és una programació de concerts, sinó que ofereix la possibilitat de facilitar l’accés als contextos i espais on aquestes praxis tenen lloc i sentit".
Així, la desena de sessions programades ens introduiran en set ritus pròpiament religiosos que se celebraran als mateixos espais litúrgics de celebració habitual. Tot plegat es completarà amb tres pràctiques musicals més en forma de concert que traslladaran a L’Auditori la riquesa de configuracions culturals en què la música pren forma arreu del món.
Músics reconeguts per les comunitats participants intervindran en aquestes pràctiques religioses vigents a la nostra ciutat. A més, totes les sessions del cicle comptaran amb una conversa prèvia d’entrada lliure que oferirà una introducció a la vivència del fet musical en relació amb el fet cultural i religiós a què pertany.
La primera cita de la temporada se celebrarà dissabte 21/10 a la Martin Luther Kirche de Barcelona i tindrà com a protagonista la Comunitat Evangèlica de Parla Alemanya i la música de la Reforma luterana. Present a Barcelona des de 1885 i conformada avui dia per més de cinc-cents membres, aquesta comunitat ens obrirà les portes de la seva església per acollir un servei extraordinari que comptarà amb la presència dels Solistes Salvat Beca Bach i del Bachcelona Consort que interpretaran, juntament amb la comunitat i en el marc de l’ofici, dues cantates corresponents al calendari litúrgic luterà.
En la conversa prèvia a l'acte litúrgic, el pastor Oliver Spies conversarà amb Matthias Weinmann, músic i membre d'aquesta comunitat, sobre diversos aspectes relacionats amb l’Església Protestant Luterana, la música i les seves relacions amb la societat, i comptarà amb la participació de la Dra. en Sociologia Anna Clot, que actuarà com a moderadora.
UN RECORREGUT PER LA DIVERSITAT FINS A FINALS DE TEMPORADA
Trànsits s’estendrà des d'ara fins al mes de maig de 2024. Després d'apropar-nos a la celebració del Dia de la Reforma luterana, aquesta tardor el cicle farà un recorregut que inclourà la descoberta del ritual de purificació Gnawa del Magrib (4/11 a Hangar) i la celebració de la Hanukkà o Festa de les Llums jueva (14/12 a la Sinagoga la Comunitat Israelita de Barcelona).
El cicle reprendrà el nou any amb la commemoració de l'evangelització de Filipines o Sinulog de la comunitat catòlica filipina (21/01 a l'Església de Sant Agustí), el ritual del Magal Porokhane dedicat a les dones de la comunitat muridita del Senegal (24/02 al Teatre del Casinet d’Hostafrancs) i amb les músiques de gamelan de la tradició balinesa (3/02 a L'Auditori).
Ja en la recta final de la temporada, l'Ensemble Irini interpretarà sibil·les de la mitologia grega (14/03 a l'Església de Sant Pau del Camp), descobrirem un recital de tabla amb tambors propi de la tradició del nord de l'Índia (19/04 a L'Auditori) i la pràctica musical del canto a cuncordu vinculat als oficis del Divendres Sant a l'illa de Sardenya (11/05 a la cripta de la Sagrada Família). El cicle tancarà amb la celebració de la Pasqua amb la comunitat ortodoxa romanesa (18/05 a la parròquia de Sant Jordi).