La conseqüència de l’urbanisme especulatiu del franquisme era el dèficit d’equipaments i de serveis públics que es feia palès a tota la ciutat, però amb més intensitat als barris perifèrics i de nova construcció. Els anys seixanta i setanta, la manca d’escoles, d’ambulatoris, de zones esportives i d’esbarjo, així com un llarg etcètera, era proverbial a Nou Barris, atès que la prioritat de l’Administració municipal franquista no era, en absolut, augmentar el benestar de la població.

La presa de consciència dels ciutadans davant aquestes mancances va fer néixer, l’any 1970, l’Associació de Veïns de Nou Barris, una entitat pionera en la lluita contra els plans parcials i per la millora de les condicions de vida i la consecució de les llibertats democràtiques. Aquesta denominació, plena de ressons de lluita i de consciència ciutadana, es va adoptar com a nom del districte quan, l’any 1984, es va fer l’actual divisió. A les fotos, imatge del full informatiu de l’associació.

Durant els primers anys de la dècada dels setanta, a cada barri van sorgir associacions de veïns que van donar cabuda a lluitadors de tota mena: veïns conscienciats, cristians compromesos, lluitadors antifranquistes i membres dels partits polítics, aleshores il·legals. Tots plegats, homes i dones, joves i grans, van organitzar assemblees, manifestacions i tot tipus d’activitats que evidenciaven les insuficiències que calia millorar i les llibertats que s’havien d'assolir. Aquestes associacions i entitats també van mantenir viva la cultura i un esperit lúdic i festiu que fomentava la cohesió social als barris (fotos).