La consecució de la democràcia, l’any 1977, i les primeres eleccions municipals del 1979 van significar un gran canvi per als ciutadans i el paisatge de Nou Barris, ja que gran part de les reivindicacions dels veïns les van assolir els nous ajuntaments i institucions democràtiques, alhora que es van crear nous mecanismes d’intervenció i participació social.

Això va suposar, també, un reconeixement públic envers la tasca de les entitats i la seva contribució a la millora de la qualitat de vida dels barris. Es van establir diferents mecanismes de suport logístic i econòmic i es va consolidar una àmplia programació d’activitats culturals al llarg de l’any, organitzades majoritàriament pel teixit associatiu del districte amb el suport econòmic i logístic del Districte (fotos).

El 18 de gener de 1984, el Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar una nova divisió de la ciutat en 10 districtes que continua vigent. Aquesta nova divisió va suposar la creació del Districte de Nou Barris com a districte municipal amb entitat pròpia, i per això aquest 2024 celebrem els 40 anys de la seva creació.

Mirant una mica enrere, la primera divisió en 10 districtes de la ciutat va ser el 1878, amb 53 barris. Però aquesta Barcelona incloïa bàsicament el nucli antic i l'Eixample. Poc després, el 1897, es van annexionar els pobles del pla: Gràcia, Sant Martí de Provençals, Sant Andreu de Palomar, Sant Gervasi de Cassoles, Sants i les Corts. El 1904 els va seguir Horta, i el 1921, Sarrià. Cadascun d'aquests pobles tenia història i característiques pròpies. Entre el 1929 i el 1943 també es van annexionar petites parts de Sant Adrià, l'Hospitalet i Santa Coloma. I el 1949 es van afegir dos nous districtes als deu inicials del 1878 (fotos).

El 1979, el primer consistori democràtic després de la dictadura va fer una primera modificació provisional dels districtes, però es feia clara la necessitat d'una organització més eficient i equilibrada per descentralitzar l'Ajuntament i fer més àgil i propera a la ciutadania l'administració de l'Ajuntament. Llavors va començar un procés amb la participació en comissió ciutadana d'entitats, institucions i professionals que va culminar el 18 de gener de 1984 amb l’aprovació al Consell Plenari de l'Ajuntament de Barcelona de la nova divisió (fotos).