Sessió informativa per prevenir i conscienciar sobre els incendis forestals

01/07/2021 - 14:24 h

Tindrà lloc el dimarts 7 de juliol, a les 18.30 h, a la Sala de Plens del Districte en format semipresencial

La Sala de Plens del Districte acollirà el proper dimecres 7 de juliol, a partir de les 18.30 h, una jornada informativa en prevenció d’incendis forestals en què es tractaran temes com ara com evitar que cremi el bosc, com protegir casa teva per fer-la segura, i com actuar davant d’un incendi.

La trobada tindrà caràcter semipresencial. Per tant, hi podeu participar d’una de les següents maneres:

  • De manera presencial: cal que escriviu a comunicacionoubarris@bcn.cat. Us farem saber si hi podeu assistir, ja que les places són limitades i les assignarem per rigorós ordre de recepció
  • Per videoconferència: caldrà que ho demaneu també a comunicacionoubarris@bcn.cat, i unes hores abans de l’acte us enviarem l’enllaç de connexió

A més, també podreu seguir la sessió a través de l’enllaç https://youtu.be/zRAwg2-RTd0.

La sessió està dirigida especialment al veïnat dels barris de muntanya, és a dir, Ciutat Meridiana, Torre Baró, Roquetes, Canyelles i Trinitat Nova.

Conscienciar la ciutadania

L’objectiu de la trobada, que s’està duent a terme als districtes amb barris de muntanya, és dialogar sobre la gestió dels incendis forestals i el paper dels Bombers de Barcelona en la seva prevenció i extinció, així com conscienciar la ciutadania sobre el seu paper clau a l’hora d’evitar que es produeixin i en minimitzar les possibles conseqüències. I és que la majoria dels focs son conseqüència de l’activitat humana.

Tres incendis a Nou Barris 

Tots els barris de muntanya disposen de Plans d’Autoprotecció (PAU) que s’expliquen a les xerrades. En aquests, es detalla com actuar en cas d’incendi amb l’objectiu que els veïns i veïnes sàpiguen a qui recórrer en aquests casos i com reaccionar de manera eficaç, fins i tot per evacuar les persones residents en cas necessari.

Les persones assistents també coneixeran la resposta operativa dels bombers en aquest tipus d’incendis o les tasques que fan en el marc de la campanya forestal que es va activar el 7 de juny, en què s’adapten i reforcen els dispositius per fer front als mesos d’estiu i donar una resposta ràpida i eficaç als possibles incendis forestals: recorreguts de prevenció operativa, comprovació d’hidrants, etc.

En el que portem d’any, s’han produït cinc incendis forestals que han cremat 14,25 hectàrees del parc de Collserola. Tres d’ells han estat a Nou Barris.

Al web de Bombers de Barcelona trobareu consells per evitar i afrontar els incendis.

Com evitar incendis

  • No llençar cap element que pugui comportar una ignició (burilles mal apagades, llumins, petards…) al bosc o en zones pròximes.
  • Recordar la prohibició, entre el 15 de març i el 15 d’octubre, de fer treballs forestals ni cap actuació que pugui generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i de fer barbacoes. Només es permet fer barbacoes en infraestructures d’obra, amb mataguspires, tancament a tres parets que arribin al mataguspires i sempre que no hi hagi una prohibició expressa. En cas de fer una barbacoa, caldrà recollir les cendres adequadament.
  • Col·locar mataguspires a les xemeneies.
  • No deixar cap mena de deixalla al bosc. Poden ser una font d’ignició.

Què cal fer en cas d’incendi?

Cal trucar al 112 i donar tota la informació possible. També es pot descarregar (prèviament a l’incendi), l’aplicació mòbil My112, que permetrà geolocalitzar la zona a través de la trucada.