Com podem evitar els incendis forestals?
Què cal fer en cas d’incendi forestal?
Com hem de cuidar l’entorn de casa nostra?

La majoria d’ignicions que es donen a Collserola són d’origen antròpic, és a dir, degudes a activitats humanes. La nostra implicació i les nostres actuacions en l’estada al medi forestal és clau per evitar l’aparició d’incendis forestals.

 • No llenceu cap element que pugui comportar una ignició (burilles mal apagades, llumins, petards…) al bosc o en zones pròximes. 
 • Recordeu la prohibició, entre el 15 de març i el 15 d’octubre, de realitzar treballs forestals ni cap actuació que pugui generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes. Només es permet fer barbacoes en infraestructures d’obra, amb mataguspires, tancament a tres parets que arribin al mataguspires i sempre que no hi hagi una prohibició expressa. En cas de realitzar una barbacoa, caldrà recollir les cendres adequadament. 
 • Col·loqueu mataguspires a les xemeneies.
 • No deixeu cap tipus de deixalla al bosc. Poden ser una font d’ignició.

Truqueu al 112 i doneu tota la informació de què disposeu. Descarregueu-vos, prèviament a l’incendi, l’applicació mòbil My112, que permetrà geolocalitzar-vos a través de la trucada.

Si us trobeu a casa:

 • En cas que així us ho indiquin o decidiu confinar-vos a casa vostra:
  1. Retireu tot el material combustible del voltant de casa i només en cas que el foc estigui prou lluny i tingueu temps de fer-ho amb seguretat. 
  2. Entreu a casa i agrupeu-vos. Si teniu mascotes, entreu-les a casa. 
  3. Tanqueu portes i finestres, abaixeu les persianes si són ignífugues i retireu les cortines de les finestres. Mulleu tovalloles o roba amb aigua i tapeu els forats que puguin quedar a sota de les portes. Si podeu, ruixeu les portes i les finestres amb aigua.
  4. Ompliu d’aigua banyeres i piques.
  5. Si en teniu, localitzeu els extintors.
  6. Vestiu-vos amb roba de cotó.
  7. Tanqueu la clau del gas i altres combustibles.
  8. En cas d’haver-hi molt de fum, col·loqueu-vos arran de terra i amb un mocador humit tapant-vos les vies aèries i els ulls. 
 • En cas que així us ho indiquin o decidiu desallotjar casa vostra:
  1. Tanqueu els subministraments de llum, gas i altres combustibles. 
  2. Agafeu només el que sigui imprescindible.
  3. Desplaceu-vos en direcció oposada a l’incendi fins a arribar al lloc segur determinat per les autoritats.
  4. Avalueu, prèviament a la fugida, la ruta a seguir i la zona segura on us ubicareu i informeu-vos sobre aquesta ruta. En cas de no conèixer-la o dubtar, prioritzeu confinar-vos a casa vostra.

Si us trobeu al bosc:

 1. No us refugieu en coves o pous.
 2. Marxeu en direcció oposada al fum de l’incendi i eviteu pendents forts i valls estretes.
 3. Si hi sou a prop, desplaceu-vos a la zona que hagi cremat completament.
 4. Col·loqueu-vos un mocador mullat per protegir les vies respiratòries i els ulls.
 5. En cas de trobar-vos a prop de zones d’aigua (mar, rius, estanys…), apropeu-vos-hi i, si cal, entreu-hi.

Si us trobeu al cotxe:

En cas de no poder escapar del foc o circular amb seguretat, atureu-vos al punt com més lliure de vegetació millor, tanqueu les portes i les finestres, atureu la ventilació i activeu la recirculació d’aire intern. Deixeu els llums oberts per tal que els vehicles de salvament us puguin trobar.

Viure en zones pròximes al bosc té molts avantatges, però també fa que casa vostra pugui veure’s més fàcilment afectada en cas d’incendi forestal. Cuideu l’entorn de casa per fer-la menys vulnerable a l’afectació pel foc:

 • No utilitzeu tancaments perimetrals de material sintètic ni d’espècies tipus bruc o xipré. Prioritzeu els tancaments de materials no inflamables (pedra, totxo…).
 • Elimineu regularment tota la vegetació morta del jardí (pinassa, branques, fulles…) i mantingueu-lo net i ordenat, deixant un mínim de 2 metres d’amplada entre la façana lliure de vegetació i les restes vegetals, i eviteu l’ús de plantes enfiladisses a la façana de casa.
 • Feu ús d’espècies vegetals poc inflamables al jardí. Els pins, les palmeres, el xipré o el bruc són exemples d’espècies molt inflamables que cal evitar als encontorns de casa vostra. 
 • Allunyeu les reserves de llenya i altres acumulacions de material combustible (ampolles de gas, dipòsits de gasoil…) de la façana de casa. Deixeu-les allunyades en recintes ventilats i protegits i en un entorn com més net de vegetació millor. 
 • Tingueu una mànega de reg disponible i prou llarga per envoltar tot l’habitatge.
 • Eviteu acumulacions de combustibles vegetals i similars als terrats, en canalons i baixants. Feu un manteniment regular d’aquests elements.

Cases aïllades o envoltades de massa forestal:

 • Mantingueu els camins d’accés a casa vostra accessibles als vehicles d’emergència.
 • Mantingueu una franja de protecció mínima de 25 metres al voltant de casa. Ha de ser una zona amb el sotabosc desbrossat, els arbres podats a 3 metres d’alçada i amb una distància mínima entre els arbres i entre els arbres i la façana de l’habitatge de 6 metres. 

Urbanitzacions:

 • No aparqueu en carrers estrets ni en giradors o altres llocs que puguin dificultar el pas dels vehicles d’emergència.
 • Informeu-vos sobre el pla d’autoprotecció de la vostra urbanització, en especial sobre les zones segures i les vies d’evacuació establertes, i actueu segons les seves indicacions. 
 • Cal que hi hagi una franja de protecció mínima de 25 metres al voltant de la urbanització. Aquesta franja de protecció ha de tenir les mateixes característiques que les franges de protecció en cases aïllades. Les parcel·les interiors de la urbanització han d’estar netes amb els mateixos criteris. Aquesta responsabilitat recau en els propietaris de la urbanització, així que, en cas de no complir-se, demaneu que així es faci a l’administració de la vostra urbanització.