L’aïllament social i la soledat no desitjada han esdevingut un fenomen de la societat mundial. L’evolució que ha experimentat la soledat en les seves formes de convivència, en els moviments poblacionals i la resposta a la longevitat, entre altres factors, està fent que cada vegada més persones visquin soles. Les dades són demolidores. La soledat no desitjada s’ha convertit en un problema global de les societats actuals, i és fins i tot considerada com una de les epidèmies del segle XXI.
La soledat es pot definir com un desajust entre la quantitat i la qualitat de les relacions socials que tenim i les que voldríem, i està lligada a moments de transició vital. Aquest és un fenomen que, òbviament, no escapa a Nou Barris. Al nostre districte, una part dels veïns i les veïnes estan o se senten sols i soles. Cada vegada més persones viuen soles, majoritàriament gent gran i dones. Altres persones, de totes les edats i que viuen acompanyades, també es poden sentir soles.
Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona va elaborar l’Estratègia contra la Soledat 2020-2030 i un pla d’accions 2020-2024, que preveu 71 accions que se sumaven als 268 programes i serveis municipals en marxa relacionats amb la soledat.
El Districte de Nou Barris implementarà properament quatre accions que ajudaran a donar resposta a la realitat social dels barris:
- Presentació del Mapa d’actius per pal·liar la soledat
- Jornada contra la soledat no desitjada
- Joc contra la soledat no desitjada
- Elaboració d’un producte extret de la reflexió i el coneixement que aporta l’àmbit universitari, la ciutadania i els professionals del sector per millorar la prevenció i detecció
La primera acció, la presentació del Mapa d’actius per pal·liar la soledat, es durà a terme el proper 14 de setembre a les 18 hores a la Sala de Plens de la Seu del Districte (pl. Major de Nou Barris, 1)
Es tracta d’una eina en què es poden trobar activitats i recursos per millorar la salut, el benestar i les cures de les persones. Es crea conjuntament entre serveis públics, organismes i entitats associatives de Barcelona. Cada organització posa a disposició de la ciutadania totes les activitats que du a terme en relació a aquestes matèries. I, per això, hi podem trobar també els espais en què s’implementen projectes per lluitar contra la soledat.
Com que l’aforament és limitat, cal que confirmeu l’assistència al correu electrònic spitnb@bcn.cat. En aquest mateix correu podeu sol·licitar serveis de subtitulació i de llengua de signes en cas que sigui necessari. Teniu temps fins al 7 de setembre. L’acte disposarà també de sala amb bucle magnètic.