El 14 de juny entren en funcionament les noves línies de bus de la Zona Nord

07/06/2021 - 14:06 h

En trobareu tota la informació a la pàgina web www.barcelona.cat/noubarris/bus-zona-nord

En trobareu tota la informació a la pàgina web www.barcelona.cat/noubarris/bus-zona-nord

El 14 de juny començaran a funcionar les tres noves línies d’autobús, la 180, 182 i 183, que substitueixen les gestionades per Sagalés, i que corresponen a les línies 80, 81, 82 i 83. També s’inaugurarà la modificació de la línia 62 i l’extensió del bus a demanda, ElMeuBus, al sector de Vallbona nord.

En la pàgina web que hem creat des del Districte de Nou Barris per a l’ocasió, www.barcelona.cat/noubarris/bus-zona-nord, hi trobareu tota la informació.

Pel que fa a les noves línies 180, 182 i 183, després de deu anys de gestió indirecta, ara s’actualitzen i adequen a la realitat de la demanda, l’evolució de la xarxa i els nivells de qualitat del conjunt del transport públic de Barcelona i la seva àrea.

Aquesta reorganització pretén també la millora de les freqüències de pas, la connexió dels barris entre si i amb la resta de la ciutat a través dels nodes d’intercanvi, tot evitant superposicions i potenciant els atributs de qualitat: accessibilitat, informació a l’usuari i resposta a incidències.

  • Nova línia 180. Amb un itinerari circular amb origen i final a Vallbona, aquesta nova línia d’autobús permet a l’usuari la connexió amb metro i línies troncals de bus a Trinitat Nova. Inicia servei a les 6 del matí i acaba a les 10 de la nit de dilluns a dissabte, mentre que diumenges i festius l’horari serà de 9 a 22 h. L’interval de pas serà de 45 minuts, tant els laborables com els festius.
  • Nova línia 182. El seu recorregut és de Virrei Amat a Torre Baró. Circula de 5 a 23 h els feiners, de 5.20 a 23 h els dissabtes, i de 9.20 a 23 h els diumenges i festius. Els dies feiners passarà cada 20 minuts i els dissabtes i festius, cada 40.
  • Nova línia 183. Amb un recorregut circular amb origen i final a Vallcivera, aquesta nova línia de bus permet la interconnexió entre Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona. L’horari és de 5 a 22.30 h els feiners i dissabtes, i de 9 a 22.30 h els festius, amb intervals de pas de 15-17 minuts en laborables i de 30 minuts dissabtes i festius.

Els canvis afecten també la línia 62 i ElMeuBus:

  • És l’extensió del servei de bus a demanda al sector de Vallbona Nord. L’horari és de 7 a 21 h en feiners i de 9 a 21 h en festius, i el servei es pot demanar amb l’aplicació o amb una trucada gratuïta. S’esperen com a mínim els mateixos resultats obtinguts de l’experiència a Torre Baró, amb més de 860 usuaris registrats i valoracions i índexs de recomanació molt alts.
  • Línia 62. Amb una freqüència de pas d’un bus cada 15 minuts, connecta el Clot amb Ciutat Meridiana en un recorregut recte, sense bucle a Vallbona, barri que ja està cobert per la 183.

A més de tot el servei reorganitzat, la zona compta també amb la línia diagonal d’alta freqüència D50 (Paral·lel – Ciutat Meridiana) i les línies convencionals 76 (Sant Genís – Ciutat Meridiana) i 97 (Pg. Fabra i Puig – Vallbona).

La remodelació proposada ha estat contrastada amb el territori en un procés participatiu liderat per l’Ajuntament, i que ha donat resposta a les reivindicacions veïnals dels barris de la Zona Nord, que reclamaven una millora de la mobilitat implementada fins ara en aquesta zona. Aquest oportunitat de canvi ha estat possible gràcies a l’anàlisi actualitzada de les necessitats sobre mobilitat de la zona i a l’èxit del bus a demanda impulsat pel Pla de Barris.

Millora de parades

La reorganització de les línies coincideix amb la millora d’un seguit de parades d’autobús a la Zona Nord. Des del Districte s’ha treballat amb l’àrea de Mobilitat i TMB per identificar les parades que han d’adaptar-se als requeriments definits per TMB tant des del punt de vista de la qualitat del servei com de la seguretat dels usuaris. El Districte ja ha començat l’execució de la inversió aquesta primavera per poder tenir una primera llista de parades ja preparades a l’inici del nou servei.

Campanya comunicativa

TMB i l’Ajuntament de Barcelona han començat avui la campanya informativa per explicar els detalls del desplegament de tots aquests canvis, començant pel web informatiu específic.

La campanya preveu també publicitat visual diversa, com ara banderoles, opis, bàners i bustiada a la ciutadania del districte de Nou Barris; a més, a partir de demà comptarà també amb personal informador, instruït especialment per posar a l’abast de les persones usuàries els avantatges d’aquesta reorganització del servei de bus de la zona. Aquest personal distribuirà fullets específics a peu de parada, dins dels autobusos i en zones d’influència com CAPs, centres d’ensenyament, casals de gent gran, etc.