El Pla de Barris 2017-2020 ha invertit més de 42 milions d’euros en 158 actuacions a la Zona Nord, Trinitat Nova i Roquetes

14/10/2020 - 19:55 h

Educació, suport en el món laboral, habitatge, mobilitat i oci infantil, alguns dels àmbits més destacats

A les acaballes del 2020, el programa de Pla de Barris 2017-2020 es troba ja en fase de tancament després de 4 anys de desplegament d’una política pública integral i intensiva que a Nou Barris ha suposat la inversió de 42.065.000 milions d’euros en 158 actuacions repartides en tres plans, el de la Zona Nord – 70 actuacions i inversió de 20.779.000 euros –, Trinitat Nova – 42 actuacions i inversió de 15.489.000 euros – i Roquetes – 46 actuacions i inversió de 5.796.000 euros.

Al nostre districte, al llarg d’aquests anys hi destaquen actuacions com ara:

  • Institut Escola Trinitat Nova Nou centre educatiu que substitueix els tres anteriors, i que integra un eix singular i transversal basat en les arts audiovisuals, que es converteixen en un eix vertebrador que entra a les assignatures curriculars. L’equipament, a més, s’obre al barri a través de la nova biblioteca i de la nova mediateca i a través de la seva unitat de ràdio, i treballa al costat de les entitats i del veïnat.
  • Programa Baobab Impulsat a Nou Barris a la Trinitat Nova, neix per desenvolupar noves opcions de lleure en aquells barris on no n’existeixen o, en cas d’existir-hi, es considerin insuficients, i trencar per tant amb la situació de desigualtat en les oportunitats educatives i de lleure comunitari d’infants i joves.
  • Programa EducArts Adreçat a Nou Barris als infants i joves de les escoles de primària de la Zona Nord, fa servir les arts escèniques com a eines socioeducatives i de desenvolupament dels nens i nenes. A través de tallers de música, teatre, dansa i arts plàstiques es treballen aspectes de benestar emocional de millora de les competències en expressió oral i escrita, i es promouen valors positius com la cooperació, la solidaritat i el compromís amb la comunitat i el seu entorn.
  • Oficina de l’Habitatge de la Zona Nord El nou equipament ofereix, des de la proximitat al territori, serveis d’informació i assessorament jurídic, així com acompanyament en matèria d’habitatge.
  • Projecte d’assistència psicològica i emocional a persones en situació d’emergència habitacional Ofereix acompanyament psicològic a veïnat de la Zona Nord que es troba immers en processos de desnonament. Es fan funcions d’interlocució i mediació amb els implicats i propietaris per impedir la pèrdua de l’habitatge, aturar els desnonaments i, en cas de no ser possible, minorar-ne els efectes que aquesta pèrdua pot generar.
  • Acompanyament al veïnat en processos de reallotjament als Blocs del carrer de Palamós i Aiguablava, a la Trinitat Nova Acompanyament des de la proximitat, que facilita el trànsit emocional que el trasllat comporta i apodera les noves comunitats de veïns i veïnes per establir un marc comú de convivència.
  • ElMeuBus – Servei de bus a demanda El projecte, pioner a Barcelona, neix amb l’objectiu de respondre a les necessitats de mobilitat dels veïns i veïnes del barri i de fer possible la connexió mitjançant transport públic entre la part alta de Torre Baró i la part baixa, on es concentra l’oferta de serveis, equipaments i altres transports.
  • Servei itinerant d’orientació laboral “Tuc Tuc” El Servei d’Orientació i Suport Laboral esdevé un recurs a mida per donar resposta a les necessitats de la població en situació d’atur o precarietat laboral de Trinitat Nova i Vallbona, barris que no disposen de cap recurs d’aquest tipus. El servei combina difusió i atenció als punts més concorreguts dels barris i atenció personalitzada en espais que permeten el treball individual amb cada persona.

Pla de Barris i covid-19

El Pla de Barris s’ha adaptat, com la resta de serveis municipals, per ajudar a contrarestar els efectes socioeconòmics de la crisi de la covid-19 a les zones més afectades de la ciutat. Durant la darrera primavera i estiu es van reorientar els recursos i aplicar mesures per facilitar l’accés a ajudes, alleugerir la càrrega de famílies i entitats i fer possible un estiu amb lleure i cultura per als més joves. En paral·lel, les accions que s’estan posant en marxa tenen com a objectiu abordar els problemes socioeconòmics, educatius, de lleure i de capacitació digital del veïnat. En aquest sentit, en els darrers mesos s’han creat set oficines d’acompanyament per facilitar l’accés a famílies a les ajudes que les diverses administracions han posat en marxa.