El Pla de Barris s’amplia al Verdun, Can Peguera, Turó de la Peira i Prosperitat

14/10/2020 - 19:59 h

S’impulsaran actuacions en educació, salut, habitatge, ocupació, qualitat de l’espai públic, sostenibilitat ambiental i emergència climàtica

Després de quasi quatre anys de desenvolupament del Pla de Barris 2017-2020, i tot i una primera tendència de reducció de les desigualtats a la ciutat, la major part dels barris que han format part del programa continuen tenint indicadors de desigualtat que fan inqüestionable la necessitat de continuar-hi intervenint.

Si, a més, sumem l’impacte que l’actual crisi sanitària està tenint i tindrà els propers anys a tota la ciutat, però especialment en aquests barris més vulnerables, es fa evident la necessitat d’un programa com el Pla de Barris que intenti revertir les desigualtats estructurals. És per això que en la nova edició s’ha considerat necessari incloure nous barris que també requereixen d’una intervenció extraordinària.

Així, per al període 2021 a 2024, el nostre districte incorpora els barris del Verdun, Can Peguera, Turó de la Peira i Prosperitat, de manera que els plans queden configurats de la següent manera:

  • PdB de Zona Nord
  • PdB de la Trinitat Nova
  • PdB de les Roquetes i Verdun
  • PdB del Turó de la Peira i Can Peguera
  • PdB de la Prosperitat

Nous àmbits d’intervenció

Amb un pressupost total de 150 milions d’euros, el Pla de Barris impulsarà programes que pretenen generar noves oportunitats en els àmbits més determinants de generació de desigualtats, com són l’educació, la salut, l’habitatge, l’ocupació, la qualitat de l’espai públic i, en aquest nou pla, una mirada més intensa a la vulnerabilitat vinculada a la sostenibilitat ambiental i l’emergència climàtica.

  • Educació i Salut pública

La millora de la tasca educativa dels centres, l’ampliació dels centres, o la incorporació de les arts, la cultura o nous perfils professionals, són algunes de les accions que seguiran desplegant-se. En aquesta edició es tindrà una especial atenció en la reducció de l’escletxa digital, s’ampliarà l’oferta d’extraescolars i lleure amb una vessant educativa. Pel que fa a la salut, es promouran programes com la Xarxa sense Gravetat que aborda la salut mental i emocional, d’altres que treballen per un envelliment saludable o la salut sexual reproductiva i, d’altres que apostin per millorar els hàbits saludables.

  • Drets socials, equitat de gènere i acció comunitària

El treball per la cohesió dels barris, reforçant el seu teixit comunitari, seguirà sent una prioritat del pla. Així, els esforços se centraran a millorar els equipaments de proximitat, reforçar la identitat de barri, treballar pel reconeixement de la diversitat cultural i d’origen, abordar l’esport i la cultura com a eines de transformació social o reduir la desigualtat que afecta especialment les dones.

  • Habitatge

En aquesta edició es continua el programa de rehabilitació de Finques d’Alta Complexitat que garanteix un acompanyament tècnic i social a les finques més vulnerables.

  • Ocupació, impuls econòmic i economia social

El foment de l’activitat econòmica i l’ocupació de qualitat continuarà sent una prioritat. El context de crisi social i econòmica fa encara més necessària un actuació en aquest àmbit. En aquesta edició s’intensificarà el treball amb el comerç de proximitat i se seguirà apostant per enfortir i impulsar les empreses i els projectes econòmics de proximitat, arrelats al territori.

  • Espai públic i accessibilitat

El Pla de Barris seguirà buscant generar espais quotidians de relació, inclusius, accessibles, intergeneracionals, que permetin usos diversos i que fomentin la relació entre veïns i veïnes. Paral·lelament també es posarà l’accent en fer barris més accessibles i connectats.

  • Sostenibilitat ambiental i emergència climàtica

En el nou Pla de Barris s’afegeix el factor climàtic i ambiental i les desigualtats que aquest vector té sobre la població vulnerable. Se seguirà promovent una rehabilitació energètica dels edificis, es promouran sistemes d’energia verda amb retorn social, es treballarà per afavorir la mobilitat no contaminant, per reduir els impactes de soroll i cotxes, i s’explorarà una xarxa d’espais de proximitat, climàticament confortables.

La participació i el treball comunitari, elements centrals

Els plans de barri s’han desenvolupat des de la proximitat i en constant relació amb les veïnes i veïns dels barris. La definició de les noves línies de treball i àmbits d’intervenció i la concreció en accions es seguirà fent en diàleg i coproducció amb el teixit social i comunitari de cadascun dels barris. El procés de participació començarà aquesta tardor i acabarà a finals d’any, per poder començar a desplegar el nou Pla amb les accions consensuades a partir del gener de 2021.